Svijet

Slučajni prolaznik na autobuskoj stanici našao strogo povjerljive dokumente o sukobu Velike Britanije i Rusije

Gotovo 50 stranica dokumenata pronađeno je u pokisloj hrpi iza autobusne stanice u Kentu u utorak ujutro. Nalaznik koji je želio ostati anoniman kontaktirao je BBC kada je shvatio da se radi o ‘osjetljivom’ sadržaju.

BBC piše kako smatraju da su dokumenti, koji uključuju mailove i PowerPoint prezentacije, nastali u uredu višeg dužnosnika u Ministarstvu odbrane.

Prolazak HMS Defendera kroz ukrajinske teritorijalne vode prikazuju kao ‘nevin’, te da je oružje bilo pokriveno, a helikopter se nalazio u hangaru.

Podsjetimo, razarač Britanske kraljevske mornarice koji se nalazio u Crnom moru zbog vojnih vježbi NATO-a, u srijedu se našao u centru globalne pažnje nakon ozbiljnog incidenta u kojem su sudjelovali i ruski patrolni brodovi, ali i borbeni avioni.

Brod Ruske ratne mornarice ispucao je hice upozorenja prema HMS Defenderu koji je, prema Rusima, uplovio do tri kilometra ‘duboko’ u ruske teritorijalne vode u Crnom moru.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

‘Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za upotrebu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje’, navodi se.

Deset minuta nakon što su ispaljeni hici upozorenja, ruski borbeni avion je u more ispred britanskog razarača bacio četiri bombe, nakon čega je HMS Defender napustio ruske vode, tvrde ruski izvori.

Misija prozvana ‘Op Ditroite’ bila je predmetom rasprave na visokoj razini još u ponedjeljak, pokazuju dokumenti, a dužnosnici su spekulirali o mogućoj agresivnoj ruskoj reakciji ako se HMS Defender približi Krimu.

Nedavna interakcija u istočnom Mediteranu između ruskih snaga i udarne grupe britanske mornarice predvođene nosačem aviona HMS Queen Elizabeth bila je u skladu s očekivanjima, piše u dokumentu, no dužnosnici su znali da će se to promijeniti.

‘S obzirom na prijelaz iz odbrambene aktivnosti u operativnu aktivnost, vrlo je moguće da će reakcije Ruske mornarice i njihovih zračnih snaga postati puno češće i asertivnije’, upozorava se u jednoj prezentaciji.

Serija slajdova pokazuje dvije rute: jednu opisuju ‘sigurnim i direktnim’ tranzitom od Odese do Batumija uključujući kratki prolaz kraj jugozapadnog vrha Krima.

Ova ruta, navodi se, pružila bi priliku za kontakt s ukrajinskom vladom u ‘ukrajinskim teritorijalnim vodama’.

Spominju se i tri potencijalna ruska odgovora, koji su označeni od ‘sigurni i profesionalni’ do ‘ni sigurni ni profesionalni’.

U obzir je uzeta i alternativna ruta koja bi držala razarač podalje od spornih voda te bi se izbjegao sukob, no tada bi Rusija dobila dokaz da se Britanija boji ili da bježi, navodi se u prezentaciji.

Dokumenti dakle otkrivaju kako je postupak HMS Defendera bio kalkuliran od strane britanske vlade kako bi pokazali potporu Ukrajini i postigli diplomatske ciljeve, unatoč rizicima.

U dokumenatima su, osim detalja plovidbe HMS Defendera, i detalji o izvozu britanskog oružja kao i osjetljive opservacije o tome gdje bi Britanija mogla biti u konkurenciji sa svojim europskim saveznicima. U jednom dokumentu spominju se i službene opservacije prvih nekoliko mjeseci mandata američkog predsjednika Joea Bidena. Tako se navodi da fokus njegove administracije na Kinu i Indopacifik je u “velikom dijelu kontinuitet politike’ Trumpove administracije.

U dokumentaciji se navodi i šta bi Britanci trebali zahtijevati od Amerikanaca.

Većina pronađenih dokumenata imaju oznaku “službeno osjetljivo”, što je, navodi BBC, relativno nizak stepen klasifikacije, ali pristup tim papirima imaju samo osobe s opravdanim razlogom. Ipak, jedan dokument adresiran na osobnu tajnicu ministra odbrane Bena Wallacea nosi oznaku “tajno, samo za britanske oči”, a sadrži preporuke o britanskoj vojnoj prisutnosti u Afganistanu nakon okončanja NATO-ove misije u toj državi. BBC navodi da zbog osjetljivosti podataka nije objavio sve detalje iz tog dokumenta ne bi li zaštitio sigurnost britanskih vojnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare