Svijet

Smijenjen Imran Khan: Nijedan premijer u historiji Pakistana nije dovršio petogodišnji mandat

Donji dom pakistanskog parlamenta u nedjelju je glasao za smjenu s dosadašnje dužnosti premijera Imrana Khana, a odluka je donesena nakon gotovo 14-satnih razmirica između članova opozicije i Khanove vladajuće stranke.

Opozicione stranke su uspjele osigurati 174 glasa u domu koji čine 342 člana u znak podrške prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja, rekao je predsjedavajući. Procesu je prisustvovalo samo nekoliko zastupnika iz Khanove vladajuće stranke.

Rezultati glasanja znače da Khan više neće obnašati dosadašnju funkciju i da će donji dom birati novog premijera i vladu. Dosad nijedan premijer u historiji Pakistana nije dovršio petogodišnji mandat.

Khan, legendarni bivši igrač kriketa koji je preuzeo dužnost 2018., pokušao je okriviti Washington za svoje probleme i službeno je protestirao američkoj ambasadi zbog navodne zavjere za rušenje njegove vlade.

Bijela kuća i State Department demantirali su Khanove tvrdnje da planiraju promjenu režima u Pakistanu, savezniku u ratu protiv terorizma. U martu prošle godine Khan je za dlaku preživio glasanje o povjerenju u Narodnoj skupštini.

No nedavno je izgubio parlamentarnu većinu jer su saveznici i nekoliko zastupnika iz njegove stranke prebjegli u opoziciju.

Khan je došao na vlast na kontroverznim izborima 2018. uz podršku vojske, ali se posvađao s moćnim generalima zbog imenovanja novog šefa obavještajne službe prošle godine.

Pakistanski generali vladali su zemljom gotovo polovicu nacionalne historije i često su bili optuženi da utječu na politiku kada nisu direktno na vlasti.

Ova nuklearna južnoazijska država od 220 miliona ljudi doživjela je nekoliko vojnih udara od svog osnivanja prije gotovo 75 godina.