Životni stil

Smrznuti mousse s malinama kojem se dive i Italijani

Semifreddo je talijanska riječ za polusmrznut, a obično se veže uz istoimeni desert nalik na sladoled. No njegova je priprema mnogo jednostavnija od te popularne ledene poslastice jer ne zahtijeva miješanje tokom procesa zaleđivanja.

Semifreddo je zapravo ledena poslastica na bazi vrhnja i šećera čija tekstura nalikuje na smrznuti mousse. Okus mu se obogaćuje različitim voćem, orašastim plodovima i sličnim namirnicama. U ljetno vrijeme osobito je popularan semifreddo s malinama i pistacijama.

U originalni recept za semifreddo idu i jaja. No mi vam donosimo nešto jednostavniji recept s kojim ne možete pogriješiti.

Sastojci:

  • 300 grama malina
  • 240 ml vrhnja za šlag
  • 60 ml kiselog vrhnja
  • 50 grama šećera u prahu
  • 40 grama pistacija
  • 1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1 kašika meda
  • svježi listići mente

Priprema:

  1. Mikserom izmiješajte kiselo vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam biti potrebno oko jedne minute.
  2. U kiselo vrhnje dodajte šećer u prahu i miksajte dok se sastojci ne povežu.
  3. Smjesi dodajte vrhnje za šlag i sve zajedno miksajte još tri do četiri minute.
  4. U smjesu ručno umiješajte pola količine narezanih pistacija i polovinu malina. Izmiješajte sve zajedno.
  5. Prelijte smjesu u duboki lim za pečenje (npr. banana hljeba) koji ste prethodno obložili plastičnom folijom.
  6. Stavite ovako pripremljeni semifreddo u zamrzivač na minimalno četiri sata, odnosno dok se ne smrzne do kraja.
  7. Kad želite poslužiti desert, izvadite semifreddo iz zamrzivača i pustite da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pomiješajte med i limun te u smjesu dodajte preostale maline.
  8. Narežite semifreddo na kriške i preko njih položite slatke maline, pistacije i nekoliko listića mente.