Scholz govorio u Bundestagu o odnosu prema Rusiji i ratu u Ukrajini
Politika

Snažna poruka njemačkog kancelara Scholza: Članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU je u našem interesu

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je iznio svoju viziju nove Evropske unije i pozvao na mnogo jače jedinstvo među evropskim državama protiv Rusije.

Držeći govor na univerzitetu u Pragu, Scholz je osudio rat Rusije protiv Ukrajine i ustvrdio da sukob također cilja na Evropsku uniju (EU) i njene demokratske ideale.

“Naša Evropa je ujedinjena u miru i slobodi, otvorena je za sve evropske narode koji dijele naše vrijednosti”, naglasio je Scholz i pozvao na strateški pristup proširenju EU, uzimajući u obzir geopolitičku realnost.

Dodao je da Ukrajina, Republika Moldavija, Gruzija i šest zemalja Zapadnog Balkana, pripadaju EU i dio su slobodne i demokratske Evrope.

“Njihovo članstvo u EU je u našem interesu”, rekao je njemački kancelar.

Izrazio je podršku prijedlogu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o stvaranju Evropske političke zajednice, ali je istakao da ovaj novi forum ne može biti alternativa članstvu zemalja kandidata u EU.

“Ovakvo grupisanje nije alternativa predstojećem procesu proširenja EU i veoma mi je važno da to još jednom naglasim. Dali smo riječ zemljama kandidatima, a u slučaju zemalja Zapadnog Balkana to je bilo prije skoro 20 godina. I ove riječi moraju biti praćene djelima”, rekao je Scholz.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare