Vijesti

Snijeg ponovo “iznenadio”: Otežan saobraćaj u većem dijelu BiH. Važno upozorenje za građane

Nove snježne padavine gradove Bosne i Hercegovine po ko zna koji je put dočekao nespremno. Od jutros smo svjedoci različitih vijesti da su skoro sve ulice neočišćene. Ponovo je pristiglo obaviještenje da je otežan saobraćaj u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Nova upozorenja za građane: Otežan saobraćaj

Naime, kako navode nadležne institucije zbog snijega koji intezivno pada, otežano je saobraćanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Na svim dionicama preko prijevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca.

Zbog loših uvjeta za vožnju za sve kategorije vozila obustavljen je saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje. U zapadnim i jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara jak vjetar, koji mjestimično  formira sniježne nanose. 

Zbog niske temperature može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju i napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj preko graničnog prijelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo obustavljen je saobraćaj za teretna vozila.

Posljedice snijega osjetili su i građani Rudog. Naime, pet sela u općini Rudo potpuno je odsječeno jer je došlo do urušavanja mosta na rijeci Lim u naselju Mrsovo.

Zbog obilnih padavina proteklih dana stanovnici se suočavaju sa velikim problemima.

Iako je rijeka Lim u opadanju voda je “potkopala” jedne od kula mosta za ovo naselje koji se srušio nakon što je u most udarila veća topola.

Sanacija mosta

Most je potpuno neupotrebljiv za saobraćaj, tako da je oko 50 domaćinstava ostalo bez komunikacije.

Trenutno je zbog vodostaja nemoguće pristupiti sanaciji mosta, a stanovnici se koristiti alternativnim pravcima.

Slična je situacija u glavnom gradu BiH. Iz KJKP Rad je saopćeno kako je zimska služba od ranih jutarnjih sati na terenu, pri čemu se čiste ulice I i II prioriteta, te djeluju u skladu s vremenskim prilikama.

“Na čišćenju snijega na području Kantona Sarajevo uključena su 42 vozila, a od 14 sati je angažovano i 120 radnika koji ručno čiste snijeg”, ističe glasnogovornik preduzeća Rad Mirza Ramić.

Također, Sarajevsko komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) je pozvalo građane da zaštite vodomjere i cijevi od smrzavanja vode ili oštećenja vodomjera.

Naime, niske temperature i slabo zaštićena vodomjerna mjesta, šahtovi u kojima se nalaze vodomjeri mogu prouzrokovati pucanja stakla na vodomjeru, a nerijetko i do oštećenja kompletnog vodomjera, podsjećaju iz VIK-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare