Snimka otkrila kako je uništen ponos ruske zračne flote
Svijet

Snimka otkrila ko je postavio eksploziv na ponos ruske zračne flote: Samo su se ušetali…

Krajem oktobra moćna eksplozija zatresla je rusku bazu blizu granice s Latvijom, pri čemu je uništen ponos ruske zračne flote. Odnosno njihova dva jurišna helikoptera.

Vijest je na Telegramu objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, bez izravnog preuzimanja odgovornosti.

Sada se pojavila video snimka koja prikazuje, kako se vjeruje, ukrajinske komandose kako podmeću eksplozive na ruske jurišne helikoptere. To je u konačnici dovelo do uništenja letjelica koje su ponos ruske zračne flote.

Videozapis je snimljen u zračnoj bazi Veretye u ruskoj regiji Pskov, udaljenoj 800 kilometara od ukrajinske granice i objavljen je na Telegramu.

Prema navodima novinske platforme Baza, a informaciju je potvrdilo i ministarstvo odbrane Ukrajine, aktiviranjem eksploziva uništena su dva helikoptera Kamov Ka-52 Hokum-Bs i jedan Mi28N. Još dva helikoptera su oštećena. Navodno je na jednom helikopteru bilo pričvršćeno 400 grama eksploziva TNT, koji se iz nepoznatog razloga nije aktivirao, prenosi Jutarnji.

Ako je sve istina, onda je riječ o prvom napadu ukrajinskih snaga duboko unutar ruskog teritorija, prenosi portal War History. Prethodni slučajevi sabotaže uglavnom su se zbivali u pograničnim regijama, najčešće u Belgorodu, i na Krimu.

Snimka je nastala tokom dana, a prikazuje muškarca u maskirnoj odjeći i crnim rukavicama kako sastavlja ekspozivnu napravu od detonatora MD-5M i VZD-6Ch. Riječ je o uređajima koji djeluju s odgodom do šest sati, a eksplozivi su aktivirani tokom noći.

Rusi još šute o svemu

Ruski mediji izvijestili su o eksplozijama vrlo brzo nakon što su se dogodile. No ministarstvo obrane Rusije još se nije oglasilo o slučaju. Objavljena su brojna izvješća koja otkrivaju da je osiguranje na aerodromu Keretye već godinama gotovo nepostojeće, a neimenovani dužnosnik je za Radio Slobodna Evropa rekao da je prilično jednostavno ući u vojnu bazu.

“Možete se prošetati do piste i ući u bilo koje obližnje selo”.

Uništeni helikopteri Ka-52 Aligatori najnaprednija su vojna vozila kojima Rusija raspolaže.

Prema podacima britanskog ministarstva odbrane, Rusija je imala 90 takvih helikoptera na početku invazije, ali ta brojka se u međuvremenu smanjila. Navodno su ih izgubili najmanje 23.

Značajno je i što je riječ o bazi u kojoj su nekad bili ruski strateški nuklearni bombarderi. I danas tamo vjerovatno nalazi nepoznat broj Tupoljev Tu-22M nadzvučnih bombardera. U sklopu baze se vrlo vjerovatno nalazi i spremište za pohranu nuklearnih bombi, iako je nemoguće doznati ima li u ovom trenutku tamo pohranjenih bombi te, ako ima, koliko.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare