Svijet

Snimljen bliski susret, Rusi se hvale: ‘Pogledajte kako je naš razarač otjerao američki ratni brod‘

Rusija tvrdi da je jedan njezin ratni brod u petak razarača mornarice Sjedinjenih Američkih Država natjerao da odustane od namjere da uđe u njezine teritorijalne vode u Japanskom moru, piše Daily Mail.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je u petak video koji je nastao južno od Vladivostoka u Zaljevu Petra Velikog, a u kojem se naočigled može vidjeti kako se ruski protupodmornički razarač Admiral Tribuc američkom razaraču USS Chafee približio na udaljenost manju od 55 metara.

Međutim, američki dužnosnici kažu da je susret dvaju plovila bio "siguran i profesionalan".

Incident se zbio u trenutku kada Rusija i Kina na tom području izvode mornaričke vježbe, a predstavlja najnoviji u nizu bliskih susreta ruskih i zapadnjačkih ratnih brodova.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Admiral Tribuc američkim brodu javio da se nalazi u vodama koje su privremeno zatvorene zbog vojnih vježbi.

Ministarstvo kaže da američki razarač nije promijenio smjer kretanja već da je umjesto toga razvio crvene zastave, što znači da se počeo pripremati za polijetanje helikoptera koji se nalazio na heliodromu na njegovoj palubi te da nije mogao promijeniti smjer i brzinu.

- Rukovodeći se međunarodnim pravilima plovidbe, Admiral Tribuc je tada započeo s akcijom tjeranja uljeza iz ruskih teritorijalnih voda - rekli su iz ruskog ministarstva.

Razarač USS Chafee promijenio je smjer kretanja kada su dva broda bila udaljena manje od 55 metara.

Rusi kažu da je cijela epizoda trajala manje od 50 minuta, a osudili su "grubo kršenje" međunarodnih pravila za izbjegavanje nesreća na moru od strane Amerikanaca.

Ruska novinska agencija RIA piše da je Ministarstvo obrane Ruske Federacije američkog vojnog atašea u Rusiji odmah obavijestilo o "neprofesionalizmu" posade razarača USS Chafee.

Američka mornarica nije komentirala incident.