Politika

SNSD odbio glasati za srpski jezik u FBiH. Dušanka Majkić ima suludo objašnjenje: To je podvala

Zamislite da 25 godina nemate osnovno ljudsko pravo na maternji jezik i pismo i da vam konačno neko ponudi tu mogućnost, a vi je odbijete jer se bojite da će još neko dobiti to pravo. Uživate u svojoj obespravljenosti kako biste vi i dalje mogli drugima uskraćivati prava. Upravo za takav scenario juče su glasali delegati srpskog naroda (SNSD) u Domu naroda PS BiH, piše Buka.

Oni nisu podržali prijedlog o uvrštavanju na dnevni red zaključka o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiriličnog pisma u ustavima kantona FBiH. Predlagač ove inicijative je Denis Bećirević.

Delegatkinja u Domu naroda BiH iz reda srpskog naroda Dušanka Majkić vrlo transparentno govori o razlozima zbog kojih delegati SNSD-a odnosno srpskog naroda nisu glasali za inicijativu. SNSD bi, kaže Majkić, da Srbi imaju pravo na svoj jezik u tri kantona, gdje u Ustavima Srbi nisu konstitutivni, ali bi da i dalje uskraćuju pravo Bošnjacima da svoj jezik zovu bosanskim. Podsjetimo, roditelji djece iz reda bošnjačkog naroda više puta su bojkotovali nastavu u Republici Srpsko,j jer škole i nadležno ministarstvo u đačke knjižice umjesto bosanski jezik upisuju – jezik bošnjačkog naroda.

„Dakle, to je podvala. Očekivati da će Denis Bećirević braniti interese srpskog naroda je potpuni apsurd i naivnost onih koji u to vjeruju. To treba da riješe institucije sistema, a ne Denis Bećirević, koji pokušava da izvuče ličnu korist bez stvarne želje da to bude. Krv bi nam popio s pitanjem „gdje je bosanski jezik?“ Srbi neće prihvatiti da je bosanski jezik nešto što treba da bude u BiH, a da se zanemari srpski“, kazala je Majkić u izjavi za BUKU.

Bećirevića, kojeg smo pokušali kontaktirati, ali se nije javio, optužuje da kontinuirano radi protiv srpskog naroda i srpskog jezika, a SDP kao stranku koja, kada daje slične prijedloge, “uvijek ima skrivene namjere”. Majkić kaže da se pitanjem izmjena Ustava kantona trebaju baviti kantonalni, a ne državni parlament. Pitali smo je da li su ona i SNSD protiv bosanskog jezika.

„Koji Srbin je za to? Koji bosanski jezik? Mi njima ne zabranjujemo da svoj jezik zovu kako hoće. Ali njima to nije dovoljno. Oni žele da Srbi njihov jezik zovu bosanski, e to ne može. Narod koji nakon toliko vremena mijenja svoju nacionalnu pripadnost, teško možemo s njima izaći na kraj. Šta je sljedeće što bi tražili. Ne dolazi u obzir ništa na tom planu kad su oni u pitanju. SNSD nikada neće podržati bilo koji prijedlog koji dolazi iz SDP-a jer on uvijek ima skrivenu namjeru“, kategorična je Majkić.Povezani postovi: