Politika

SNSD-ovci pjene zbog susreta Stanivukovića i Karićke: “Je li bilo priče da se ukine ulica Zelenih beretki?”

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da posjeta gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić Banjaluci izrežirani politički potez.

Bursaćeva je za susret Karićeve sa Draškom Stanivukovićem rekla da on predstavlja samo jedan u nizu ispraznih, samoreklamnih i potencijalno štetnih poteza nedorasle politike gradonačelnika Banjaluke.

– Naravno da treba misliti na budućnost i graditi dobre odnose u okruženju, ali je suštinski bitno na kojim osnovama se to radi. Ukoliko je “ulaznica” za neku lepršavu i svijetlu budućnost, kakvu su nam juče pokušali svojim nastupom da dočaraju dvoje gradonačelnika, prihvatanje saraj-čaršijskih narativa i po njima kreirane “istine” o našoj prošlosti i sadašnjosti, bojim se da ćemo ostati ukovani u mjestu ili brzo stići do nekog novog sukoba, ma kako se neki trudili da nam dokažu kako baš oni, poput štafete mladosti, donose svijetlu budućnost – rekla je Bursaćeva Srni reagujući na jučerašnji susret Stanivukovića i Karićeve u Banjaluci.

Ona je pozvala Stanivukovića da građanima Banjaluke i Republike Srpske prezentuje kakvu će tačno korist imati od susreta sa gradonačelnikom Sarajeva.

– Da li će pomoći da se pronađe barem neko od 280 sarajevskih Srba koji se vode kao nestali, i da li će se nešto desiti u pravcu uklanjanja sramnog natpis koji cijeli srpski narod kvalifikuje kao zločinački? Hoće li gradonačelnica Karić konačno dozvoliti porodicama žrtava Dobrovoljačke ulice da postave spomen-ploču i prisluže svijeće na mjestu stradanja njihovih najmilijih? Je li bilo priče o tome šta će jučerašnja gošća uraditi kako bi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vratila imovina u centru Sarajeva, i o tome da se promijeni naziv Ulice Zelenih beretki u kojoj se nalazi sjedište Mitropolije dabrobosanske, kao i imena brojnih drugih ulica u Sarajevu čiji nazivi vrijeđaju srpski narod – upitala je Bursaćeva.

Ona je ocijenila ukoliko ne bude odgovora na barem jedno od navedenih pitanja, jučerašnji susret će ostati upamćen kao izrežirana, montirana i sponzorisana epizoda dodvoravanja nekakvim mentorima i sponzorima koji su skloni da pod tepih sakriju sve probleme i pitanja koja postavlja srpski narod u BiH.

– Dobro je što već godinama ne postoje problemi u vezi sa imovinom Bošnjaka u Banjaluci i što se završava obnova svih u ratu porušenih bogomolja, međutim, pod tepihom su još brojni i ogromni problemi koje sarajevski Srbi imaju danas više nego ikad u pokušajima da u posjed vrate svoju imovinu i da u Sarajevu ne žive kao građani trećeg reda – poručila je Novaković Bursać.

Ona je dodala da je potpuno jasno da nekim inostranim sponzorima lijepo zvuče poruke da treba misliti na budućnost i graditi normalne odnose.

– Nije teško podržavati takve poruke, samo kada bi one bile istinite i zasnovane na realnim činjenicama, a ne šarena laža i predstava za javnost. Za građenje zdravih, stabilnih i dugoročno dobrih odnosa u BiH suštinski bitna osnova je istina. Istina je često bolna i teška, ali ako nje nema, neće nam pomoći hiljade pi-ar stručnjaka, stotine izdašnih stranih donatora, desetine parkova, česmi i umivanja sa ili bez sapuna, svejedno – zaključila je Bursaćeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare