Magazin

Sočna čokoladna torta sa kruškama bez brašna. Ali puna dabema i oraha

Stvarno volimo čokoladu, tamnu, kvalitetnu i bogatu, a volimo i kruške, ovako sočne i zrele kakve su u oktobru. Volimo, bez puno biranja, i orašasto voće, no nismo baš neki ljubitelji brašna. A jedu nam se kolači... Sve naše želje i preferencije stopile su se u ovom savršenom receptu koji genijalno spaja bogatstvo jesenskih okusa. U slast!

Sočna čokoladna torta s kruškama

100 grama oraha

100 grama badema

200 grama tamne čokolade

2 velike kruške

100 grama maslaca

70 grama šećera

5 jaja

cimet i klinčići u prahu

Sameljite orašasto voće te nožem ili uz pomoć blendera usitnite čokoladu. Sačuvajte nekoliko većih komadića.

Odvojite bjelance od žumanaca.

Pomiješajte žumance, šećer i maslac pa ih dodajte orašastom voću. Ubacite čokoladu, i usitnjenu i komadiće, te začine.

Bjelance istucite u čvrst snijeg pa kašiku po kašiku dodajte u gornju smjesu.

Kalup za torte obložite papirom za pečenje, ulijte tijesto i rasporedite kruške kako vam drago. Efektno djeluje kad ih se poslaže po vrhu, no mi ih volimo i ostaviti u komadu, da im tek vrh strši iz torte. Isto tako ih možete narezati na veće kockice.

Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20-30 minuta. Pripazite da se ne prepeče, a ako se to kojim slučajem dogodi, stvar ćete spasiti ako zalijete kolač vrućim mlijekom.

Tortu po želji možete preliti čokoladnom glazurom, a prilikom posluživanja možete dodati malo tučenog slatkog vrhnja ili sladoleda.