Životni stil

Sočne ćufte sa tjesteninom u paradajz sosu

Sastojci:

  • 2 šolje prezle (ili mrvljenog hljeba)
  • 3/4 mlijeka
  • 800 g mljevenog mesa
  • 2 jaja
  • pola šolje sjeckanog/mljevenog crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna
  • 2 kašike sitno sjeckanog svježeg bosiljka
  • 300 g parmezana
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • 1 pakiranje špageta
  • 500 g paradajza za kuhanje
  • 250 ml pavlake za kuhanje.

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte prezlu i mlijeko i dobro izmiješajte. Smjesu nakon toga ostavite nekoliko minuta kako bi prezla, odnosno hljeb lijepo upio mlijeko, pa nakon toga dodajte meso, luk, svježe začine, so, biber, jaja i parmezan.

Kada sve sastojke dobro promiješate možete početi sa pravljenjem loptica od mesa. Meso oblikujte u loptice veličine po želji i poredajte u pleh na papir.

Ukoliko želite malo zdraviju varijantu onda loptice pecite u rerni na 200 stepeni dok se ne pojavi zlatna korica. Možete ih pripremiti i tako što ćete ih pržiti u tavi na ulju, dok ne porumene.

Kada  ispečete ćufte možete početi sa pripremom tjestenine i sosa. Špagete skuhajte i ocijedite, dok ćete sos pripremiti na sljedeći način: šerpu stavite na vatru i u nju sipajte pavlaku za kuhanje i paradajz sos. Kada smjesa počne da ključa dodajte ocijeđene špagete i ćufte. Sve zajedno začinite i ostavite još tri minute na vatri.

Jelo servirajte toplo, tako što ćete ga dekorisati sa još malo parmezana i nekoliko listova svježeg bosiljka.