Svijet

Šok za Putina, njegov medij objavio optužujući tekst: “Živimo kao životinje. Nemamo ništa”

Ruska Pravda, poznata kao medij koji veliča ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavila je tekst o haosu do kog je došlo nakon što mobilizacije rezervista.

Riječ je o mediju koji inače služi kao ruski propagandni alat, ali je ovog puta prenio informacije koje ne idu u korist Putinu i ruskoj vojsci. Tekst je baziran na problemima s mobilizacijom rezervista koji su poslati na obuku u Belgorod i Taman pred odlazak u ratišta u Ukrajini.

Upućeni u šume

Kako navodi Pravda, vojnici 1. tenkovskog bataljona i 1. tamanske divizije nisu potpisali nikakve ugovore s ruskom državom. Dobili su oružje, ali ne i vojne isprave, prenosi B92.

Takođe, Pravda piše i da mobilizacija ni na jedan način nije formalizovana, nisu otvoreni ni bankovni računi za plaće. Borci su upućeni u šume gdje već šest dana žive u rovovima koje su sami iskopali.

U prilog tim tvrdnjama objavljena je ispovijest vojnika koji opisuju haos.

“Nisu nam dali šatore, živimo u rovovima koje smo sami iskopali. U ovom trenutku nas je 400 ovdje u Tamanu i ne planiramo nigdje da idemo dok ne dobijemo pomoć države”, rekao je jedan od mobilizovanih vojnika u Tamanu, a drugi je potvrdio da ništa bolje nije ni u Belgorodu.

Sami kupuju hranu

“Ima nas oko 500 naoružanih, ali niko od nas nije pripojen nekoj jedinici, živimo već sedam dana kao životinje bez logističke podrške.

Nemamo apsolutno ništa, nikome ne trebamo i ne zovu nas. Nismo prošli nikakvu obuku, sami sebi kupujemo hranu, da ne spominjem municiju”, rekao je drugi rezervista.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare