Svijet

Šokantan izvještaj Europola: Stižu nezapamćene količine kokaina u EU. Nikad nije bio čišći

Pandemija koronavirusa mogla bi godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Evropi, koji je već dosegao kritičnu tačku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, upozorava Europol u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Kriminalne mreže vjerovatno će profitirati od ekonomske krize izazvane covidom-19 kako bi se infiltrirale u legalna poduzeća koja su postala ranjivija, zaključuje evropska policijska agencija u izvještaju koje priprema svake četiri godine.

Nastojeći profitirati na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svijetu, te organizirane bande nude također lažne vakcine protiv covida-19 ili lažne komplete za samotestiranja, ističe agencija sa sjedištem u Den Haagu.

“Došli smo do tačke pucanja”, rekla je direktorica Europola Catherine De Bolle u razgovoru za AFP.

“Utjecaj na život građana, na ekonomiju i na pravnu državu previše je važan. Eto, to proizlazi iz ovog izvještaja”, kazala je.

“Duže trajanje pandemije izvršit će snažan pritisak na evropsko i svjetsko gospodarstvo” i očekivana recesija “može oblikovati teški i organizirani kriminal u godinama koje dolaze”, navodi Europol u dokumentu.

“Kriminalci se lako prilagođavaju pandemiji”, istaknula je evropska komesarka za unutarnje poslove Ylva Johansson na prezentaciji izvješća, održanoj u Lisabonu jer Portugal predsjeda Vijećem EU.

Europol izražava zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge jer se “nezapamćene količine kokaina” krijumčari “u EU iz Latinske Amerike, generirajući zaradu od više milijardi eura” za kriminalne mreže u te dvije regije.

Štoviše, čistoća kokaina je “veća nego ikad prije u EU”.

Krijumčarenje kokaina “hrani kriminalne strukture koje se služe svojim golemim resursima kako bi infiltrirale i potkopale ekonomiju EU, javne institucije i društvo”, otkriva Europol.

Hapšenja krijumčara u važnim evropskim lukama, kao što su Antwerpen, Hamburg i Rotterdam, omogućila su rekordne zapljene droge, poput zapljene pošiljke od 23 tone kokaina potkraj februara. Drogu su zaplijenile njemačke i nizozemske vlasti.

Krijumčarenje droge je, osim toga, u korijenu povećanog nasilja i kriminalci se “više ne boje koristiti vatreno oružje, granate i mučenje”, kazala je direktorica Europola.

Zdravstvena kriza koja traje već više od godinu dana imat će važan utjecaj na način na koji funkcioniraju organizirane bande. Poduzeća oslabljena pandemijom mogu postati lak plijen u očima onih koji ih žele iskoristiti za ilegalne aktivnosti, primjerice za pranje novca.

Epidemija koronavirusa otvorila je nove mogućnosti za iskorištavanje straha kod ljudi. “Na početku smo primijetili povećanje krivotvorenja maski i hidroalkoholnog gela. Sada vidimo povećanje trgovine lažnim vakcinama i lažnim testovima za samotestiranje”, kazala je De Bolle.

“Te lažne vakcine rizik su za zdravlje. Ne treba ih kupovati”, upozorila je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare