Vijesti

Šokantan izvještaj: Zagađenje iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu u posljednje tri godine usmrtilo 19.000 Evropljana

Novi izvještaj nevladine organizacije CEE Bankwatch Network i Centra za istraživanje energije i čisti zrak u sebi sadrži neke, zaista šokantne podatke.

Naime, u izvještaju se upozorava da termoelektrane u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu prelaze zakonsku granicu kada je riječ o zagađenju zraka, te da rade duže od zakonski predviđenog vremena.

U izvještaju se navodi kako Europska unija plaća zdravstveno zbrinjavanje onih koji imaju oboljenja izazvana zagađenjem zraka na Zapadnom Balkanu, ali i da EU ima dio odgovornosti u ovom problemu jer uvozi električnu energiju koja se proizvodi na Balkanu.

U izvještaju je istaknuto da proizvodnja struje uzrokuje emisiju sumpor dioksida 300 puta više nego u državama EU. Za podsjetiti je da sumpor dioksid ima znatno negativan utjecaj na zdravlje čovjeka.

PROČITAJTE  Njemački mediji analizirali posjetu Merkel: Njena odlazak je za Balkan gorak. Državama prijeti još duži ostanak u čekaonici

EU potroši samo 0.3 posto struje koja se proizvede na Zapadnom Balkanu, ali je, prema izvještaju čak 50% ukupne količine zagađenja u Evropi nastalo upravo na Zapadnom Balkanu.

Autori ovog izvještaja su izračunali i koliko je osoba preminulo u posljednje tri godine zbog zagađenja zraka.

Prema izvještaju, u posljednje tri godine je zagađenje usmrtilo 19.000 Evropljana, od čega njih 10.800 živi u državama EU. Pretpostavlja se da je u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine preminulo 280 osoba.

Koordinator CEE Bankwatch Networka Davor Penchevski je upozorio da vlasti zapadnobalkanskih država moraju odrediti krajnji rok kada će prestati koristiti ugalj.

Panchevski apeluje da se zatvore termoelektrane koje se mogu zatvoriti te da se nadzire vrijeme rada onih koje se u ovom trenutku ne mogu zatvoriti.

PROČITAJTE  Milanović: Vučić je jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-tih

Iona Ciuta iz CEE Bankwatch Networka je poručila da vlasti zemalja Zapadnog Balkana ne mogu, kako je izjavila, sanjati o članstvu u EU, a ignorisati pravila o zagađenju zraka.

Prema planu za smanjenje nacionalnih emisija štetnih gasova (NERP), rad termoelektrana bi se trebao skratiti na 20.000 sati godišnje.

Ciuta smatra kako bi EU morala sankcionisati države Zapadnog Balkana koje uzrokuju zagađenje.Povezani postovi: