Visoki američki general privatno je rekao ministru odbrane Benu Wallaceu da se britanska vojska više ne smatra borbenom silom najvišeg nivoa
Svijet

Šokantna poruka američkog generala: ‘Britanska vojska više nije borbena snaga najvišeg nivoa’

Visoki američki general privatno je rekao ministru odbrane Benu Wallaceu da se britanska vojska više ne smatra borbenom silom najvišeg nivoa, otkrili su odbrambeni izvori.

Kako je rečeno, ovaj pad borbene sposobnosti za rat – nakon decenija rezanja troškova radi uštede novca – treba preokrenuti brže nego što je planirano, nakon ruskog rata u Ukrajini.

“Zaključak… to je cijela služba koja nije u stanju zaštititi Veliku Britaniju i naše saveznike deceniju”, rekao je jedan od dobrambenih izvora, piše SkyNews.

Britanska vojska bi ostala bez streljiva “za nekoliko dana”

Izvori su rekli da Rishi Sunak riskira neuspjeh u svojoj ulozi “ratnog premijera” ako ne poduzme hitne mjere, s obzirom na rastuću sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Rusija Vladimira Putina.

To bi trebalo uključivati ​​povećanje budžeta za odbranu za najmanje 3 milijarde funti godišnje; zaustavljanje plana da se još više smanji veličina vojske; i ublažavanje mirnodopskih pravila nabavke koja ometaju Ujedinjeno Kraljevstvo da brzo kupi oružje i streljivo.

“Imamo ratnog premijera i ratnog kancelara”, rekao je jedan izvor.

“Historija će se osvrnuti na izbore koje su napravili u nadolazećim sedmicama kao osnovne za to vjeruje li ova vlada istinski da je njena primarna dužnost odbrana Velike Britanije. Ili je to samo slogan”.

U skladu sa svim navedenim, prema razmjerama izazova s ​​kojim se suočavaju vojska, Kraljevska mornarica i Kraljevsko zrakoplovstvo, podrazumijeva se da:

  • Oružane snage bi ostale bez streljiva “za nekoliko dana” ako bi bile pozvane u borbu
  • UK nema sposobnost odbraniti svoje nebo od raketnih napada i napada bespilotnih letjelica koje Ukrajina podnosi
  • Trebalo bi pet do 10 godina da vojska bude sposobna postaviti ratnu diviziju od nekih 25.000 do 30.000 vojnika potpomognutih tenkovima, artiljerijom i helikopterima
  • Otprilike 30% snaga Ujedinjenog Kraljevstva u visokoj pripravnosti su rezervisti. Oni se ne mogu mobilizirati unutar rokova NATO-a – “pa bismo se pojavili premalo snaga”
  • Većina vojne flote oklopnih vozila, uključujući tenkove, izgrađena je prije 30 do 60 godina i potpuna zamjena nije došla godinama
  • Evropske sile poput Francuske i Njemačke najavile su planove za značajno povećanje potrošnje za odbranu nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prošle godine.

Putin u ratu sa Zapadom

Evropska unija je čak rekla da je predsjednik Putin sada u ratu sa Zapadom i NATO-om.

“No, kancelar Ujedinjenog Kraljevstva koji je postao premijer samo želi da problem ‘nestane'”, tvrdi drugi izvor.

Sunak još nije dao nikakvo značajno obećanje da će proširiti svoju odbrambenu kasu, umjesto da nastavi sa “osvježavanjem” revizije odbrambene politike koja bi trebala biti objavljena 7. marta. Uoči proljetnog budžeta koji će signalizirati da li ima novog novca za vojsku.

Iako je slika u vojsci sumorna, vojska je u posebno lošem položaju, piše SkyNews.

Postoje planovi za modernizaciju usluge s borbenim vozilima, projektilima i moderniziranim tenkovima. Ali oni su osmišljeni prije nego što je Rusija pokrenula svoj rat. A vremenski raspored za isporuku transformacije je prespor da bi zadovoljio povećani rizik, prema odbrambenim izvorima.

Takvu zabrinutost ne izražavaju samo pojedinci unutar odbrambenih krugova Ujedinjenog Kraljevstva, s izvorima koji kažu da je visokorangirani američki general ponudio iskrenu procjenu britanske vojske Benu Wallaceu i nekim drugim višim zvaničnicima prošle jeseni.

General je upotrijebio izraz za rangiranje snage vojske zemlje, s prvim stepenom koji se smatra silom najvišeg nivoa poput Sjedinjenih Država, Rusije, Kine i Francuske i statusom koji Velika Britanija također želi imati.

Drugi nivo bi opisao srednju silu s manje borbenih sposobnosti kao što su Njemačka ili Italija.

Prema izvorima, general je, govoreći o vojsci, rekao: “Nemate prvi nivo. Jedva da je drugi nivo.”

Jedan od izvora insistirao je na tome da SAD i ostatak NATO-a razumiju da UK planira obnoviti svoje snage.

“Sada je u boljem ciklusu s mnogo novih ulaganja u sljedećih deset godina”, rekao je izvor.

“Sve dok ne ugroze nabavku, na dobrom su putu da budu moderna vojska”.

Ali drugi izvori bili su manje uvjereni u to kako saveznici gledaju na UK.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare