FENA
Šarena planeta

Šokantni podaci: U svijetu se baci 30 posto jestive hrane, od toga gotovo polovina u domaćinstvima

U lancu proizvodnje, prodaje i kupovine na svjetskom nivou se baci blizu 30 posto jestive hrane, od toga gotovo polovina u domaćinstvima.

Utoliko je važnije da djeca i mladi prepoznaju vrijednost namirnica i upoznaju kreativnu kuhinju. Bečki stručnjaci su predstavili mjere protiv rasipanja hrane u sklopu radionica “Izbjegavanje bacanja hrane u školama” organizacije za ekološko savjetovanje “Die umweltberatung”.

Pravilnim ophođenjem sa namirnicama na godišnjem nivou u Austriji bi se moglo izbjeći više od milion tona bačene hrane. Bacanje namirnica je etički i ekološki upitno.

-Ekološki najteže padaju bačene namirnice životinjskog porijekla, jer je njihova proizvodnja povezana sa visokim emisijama stakleničkih plinova – objašnjava bečka savjetnica za okoliš Gabriele Homolka, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a Sarajevo, prenosi Fena.

U okviru radionica stručnjaci su prenijeli svoje znanje o pravilnom ophođenju s namirnicama na učesnika iz cijele Austrije. U velikim kuhinjama i školskim kantinama Austrije svake godine se proizvede 61.000 tona otpada od hrane.

To je bio dovoljan razlog da se okupe svi akteri, učenici, nastavnici, roditelji te pegadozi i direktori škola, kako bi zajedno istražili potencijal za poboljšanje.

Rješenja kao što su promjenjive veličine porcija, pojedinačna jela umjesto fiksnih menija, poboljšane narudžbe i povećana komunikacija među akterima donose brz uspjeh, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare