Politika

Solak pojasnio kako je donesena odluka o ukidanju policijskog sata

Uz najavljeno ublažavanje mjera, Federalni štab civilne zaštite od jučer je van snage stavio i policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine. Direktor  Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je gostujući na N1 rekao kako odluka o ukidanju policijskog sata u FBiH nije donesena iznenada, te da je Federalni štab civilne zaštite najavljivao razmatranje stavljanja određenih mjera van snage.

“Federalni štab ima stručnjake iz raznih oblasti koji mogu da razgovaraju o svim temama. Svjesni smo da je danas svjesnost stanovništva na većem nivou. Svakako ostaju restrikcije za mlađe od 18 i starije od 65 godina, sa izuzecima koje smo naveli i ostaje zabrana za mnoštvo objekata i smatrali smo da je moguće sve to iskontrolirati. Kolege iz Federalne uprave policije usaglasili su se da im je jednostavnije ovako”, poručio je Solak.

“Kad je u pitanju karantena, u 16 dana imali smo 15 lociranih pozitivnih, kolege iz zdravstva su smatrali da su to normalne pojave koje se mogu locirati u i u normalnim okolnostima bez karantena. Mjere restrikcije ne mogu trajati u nedogled, morat će se popuštati i moramo živjeti sa ovakvim izazovom. Imamo dobru epidemiološku situaciju”, naveo je Solak.

Kazao je i da je epidemiolog Davor Pehar bio za ukidanje ove mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare