Nauka

SpaceX napravio je ambiciozni Starship, uništen prilikom prvog testiranja

Testiranje jednog od prototipova SpaceX-ovog ambicioznog svemirskog broda u pogonu kompanije Boca Chica u Texasu nije se pokazalo baš uspješnim s obzirom na to da je prototip uništen.

Prilikom testiranja u rezervoar Starshipa SN1 ubačen je tekući kisik kako bi se provjerilo može li čelična svemirska struktura izdržati kriogena goriva. U tome se, očito, s ovom letjelicom nije uspjelo kao što je to bio slučaj i sa Starshipom Mk1 u novembru prošle godine tokom sličnog testa, piše Russia Today.

Ova poboljšana verzija Starshipa, kako su ranije kazali iz SpaceX-a, namijenjena je budućim misijama, uključujući kolonizaciju Mjeseca. Stručnjaci kažu da ovaj problem nastao prilikom testiranja, iako izgleda prilično spektakularno, ne predstavlja veliki kamen spoticanja u ostvarivanju postavljenog cilja.

PROČITAJTE  Veliki iskorak u medicini: Virus koji ubija rak prvi put testiran na ljudima, dosadašnja ispitivanja dala obećavajuće rezultate

“Poraz SN1 rakete je razočaravajući, ali nije neočekivan”, prokomentirao je na Twitteru svemirski stručnjak Eric Berger.

SpaceX će ipak morati izmijeniti svoje planove nakon gubitka prototipa. Međutim, ovaj prototip dizajniran je samo za početne runde testova. SpaceX planira koristiti buduće prototipove Starshipa za ambicioznije testove, a iz kompanije poručuju da će naučiti iz prvog propalog testa te popraviti stvari u budućnosti.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare