Svijet

Španija| Koronavirus u domovima za starije: Sediraju ih pa koliko izdrže. Tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi

Dok se Španija očajnički bori s gotovo 120.000 zaraženih koronavirusom, gotovo da nema resursa da bi pomogla starijima u domovima za starije, populaciji najpodložnijoj smrtnom ishodu koronavirusa.

Bolnice su na rubu snaga, a stariji su zanemareni. Domovi, kojima nedostaje osoblja i odgovarajuće opreme, čine ono što mogu za bolesne i umiruće.

"Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje već i na drugim mjestima i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe", govori Maria Jose Alvarez čija je 85-godišnja majka smještena u domu blizu Barcelone. "To je tužno, zaista tužno. Oni to ne zaslužuju."

Lokalna vlada rekla je da se polovina korisnika tog doma nalazi u izolaciji. Dvije trećine zaposlenika poslano je kući zbog koronavirusa, a sindikat UGT kaže da se to događa širom Španije.

U Španiji je, nakon Italije, od koronavirusa umrlo najviše ljudi. U petak je potvrđeno oko 11.000 žrtava koronavirusa u toj zemlji.

Od ukupno 3.000 smrti u staračkim domovima u Madridu prošlog mjeseca, oko 2.000 ih je vjerovatno posljedica zaraze koronavirusom, rekla je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso. Nije jasno koliko je od tog broja umrlih uvršteno u službene podatke.

U jednom domu u madridskom predgrađu Leganes umrlo je 46 ljudi od 15. marta.

"Mi jednostavno nismo pripremljeni na zarazu ovih razmjera", rekao je Antonio Morales, direktor Vitalia Homes.

Rekao je da je vjerovatno najmanje 150 korisnika doma zaraženo, ali su neke bolnice prestale prihvatati pacijente iz staračkih domova.

Zbog nedostatka testova osoblje ne može potvrditi koliko je zaraženih.

Nekoliko zaposlenika koji nisu bolesni ili uplašeni te i dalje dolaze na posao, često se suočavaju s manjkom zaštitne opreme, maski i rukavica.

"Mi smo starački dom, a ne bolnica", rekao je Morales.

Čelnici sindikata kažu da mnogi domovi ne uspijevaju odvojiti zdrave od onih koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome.

Vojnici koji dezinficiraju staračke domove otkrili su tijela i starce bez njege jer osoblju nedostaje resursa za njihovo primjereno zbrinjavanje.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da stanovnici domova za starije čine 40 posto umrlih od koronavirusa u regiji Kastilji i Leonu te 25 posto u susjednoj Kastilji La Manchi.

Vlasti u sjeveroistočnoj Kataloniji u četvrtak su rekli da se u trećini domova za starije nalaze korisnici sa simptomima na koronavirus i da imaju 511 umrlih.