Svijet

Španija novo žarište koronavirusa u Evropi: Tijela preminulih u Madridu odvoze na klizalište

Nakon Italije, Španija je novo žarište koronavirusa u Evropi i ova zemlja se priprema za najtežu sedmicu. Danas je oboljelo dodatnih 4.500 stanovnika, čime je ukupan broj premašio 33.000, saopćila je španska vlada, a zdravstvene službe poručuju da vrhunac epidemije tek slijedi.

 

Premijer Pedro Sanchez rekao je za vikend kako će broj oboljelih i preminulih porasti ove sedmice pa je pozvao 47 miliona stanovnika da se psihološki i emotivno pripreme za novi „bolni val“.  Broj preminulih je s nedjelje na ponedjeljak porastao s 1.720 na 2.182 osobe.

Od danas je klizalište u Madridu pretvoreno u improvizirano skladište za preminule žrtve koronavirusa jer je gradska mrtvačnica zatvorena. Kompanija koja ima koncesiju na Ledenu palaču u madridskoj četvrti Hortaleza pristala je ustupiti prostor za smještaj tijela preminulih. Prema pisanju lista El Mundo, na led će biti postavljen umjetni materijal tako da tijela neće počivati direktno na ledu.

PROČITAJTE  Blinken: SAD su predale pisani odgovor Rusiji; Putin je sada na potezu

Na pustim ulicama Madrida stanovnici sa zaštitnim maskama u tišini ulaze u trgovine s hranom, čekaju ispred apoteka ili šetaju pse. Policijski automoboli patroliraju provjeravajući pridržavaju li se mjera uvedenih prije osam dana.

U srijedu bi španski parlament trebao odobriti produženje izvanrednog stanja na dodatnih petanest dana, do 11. aprila. U pokušaju da dodatno zaustavi širenje zaraze vlada od ponedjeljka brani većini stranaca slijetanje na aerodrome i ulaske u pomorske luke Španije tokom idućih 30 dana.

 

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare