Svijet

Španija odobrila vakcinu protiv koronavirusa za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu protiv COVID-19 usred porasta zaraze koronavirusom posljednjih sedmica.

Špansko ministarstvo zdravlja objavilo je na Twitteru vijest o odobrenju vakcinacije, nakon odluke stručnog odbora. Uvođenje vakcine bi trebalo da počne 15. decembra, dva dana nakon što prva od 3,2 miliona dječijih vakcina stigne u Španiju.

Austrija vakciniše djecu otkako je regulatorna agencija Evropske unije 25. novembra odobrila Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa za upotrebu u toj starosnoj grupi. Grčka će također početi 15. decembra, a Italija će, između ostalih, početi 16. decembra.

Odluka Evropske agencije za lijekove otvorila je put milionima učenika osnovnih škola širom kontinenta da prime vakcinu, javlja AP.

Očekuje se da će Portugal slijediti taj primjer, a vakcine za djecu će tamo stići za dvije sedmice. Portugalski zvaničnici kažu da je više od 90 posto starosne grupe od 12 do 17 godina dobilo vakcine.