Šarena planeta

Španjolka zaražena koronavirusom rodila zdravog dječaka

Deset dana nakon što je rodila svoje prvo dijete, majka mu nije smjela prići jer je bila pozitivna na koronavirus. Sada su zajedno, ali ni ona ni njen suprug dječačića ne smiju dodirnuti bez rukavica. Tako će biti sve dok im ne istekne produženi karantin.

“Teško je”, kaže Vanessa Muro (34) u svom domu u Madridu.

“On zgrabi moj prst, ali drži plastiku, ne mene. Tješi me da je prošao još jedan takav dan”.

Vanesa se pripremala za porođaj carskim rezom 16. marta, ali sve se promijenilo kada joj se baka, koju je viđala svaki dan, zarazila koronavirusom. Kasnije je i umrla.

Ona i njen suprug 12. marta su saznali da su pozitivni na koronavirus. Brzo je prevezna u madridsku bolnicu La Paz, a ljekari su odlučili da će se carski rez obaviti već idući dan.

“Osjećala sam se užasno”, kaže. Osim straha da će zaraziti dijete, nervoze što suprug neće biti uz nju, bizarno joj je bilo gledati porodničare potpuno pokrivene zaštitnim odijelima.

Suprug se u njihovu domu osjećao jednako, bespomoćan i bez ikakvih informacija. Znao je samo da su je odveli na operaciju.

“Bilo je to najdužih 90 minuta u mom životu”, rekao je Oscar Carrillo.

Porođaj je bio uredan, mali Oliver rođen je s 3,6 kilograma. Odmah je izdvojen od ostalih beba, dok nisu stigli nalazi. Nije bio zaražen. Nakon 48 sati oporavka u potpunoj izolaciji, s bolničkim osobljem koje je ulazilo u sobu što je rjeđe moguće, Muro je puštena kući. Ali je beba morala ostati na odjelu neonatologije. Tek je deset dana poslije, s rukavicama i maskama, par mogao po dijete.

“Bilo mi je to kao da je rođen toga dana”, rekla je Vanessa.

Iako su proveli 14 dana u karantinu, zbog nestašice testova ne može se potvrditi da više nisu nositelji virusa.

“Nisam još dodirnuo sina bez rukavica. Umirem od iščekivanja da ovaj karantin napokon završi da ga mogu poljubiti”, kaže Carrillo.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare