Sport

Španskom klubu prijeti izbacivanje iz Evrope. Plaćali rivale da namjerno gube utakmice

Španski nogometni prvoligaš Osasuna izborila je nastup u Europi nakon 16 godina. Međutim, mogla bi ostati bez mjesta u Konferencijskoj ligi UEFA (Evropska nogometna federacija.).

Razlog je to što je njena bivša uprava osuđena za namještanje utakmica u španskom prvenstvu 2014. godine.

UEFA analizira presudu

UEFA analizira presudu španskog Vrhovnog suda. Odluči li sankcionirati ovaj klub, u Konferencijsku ligu će ući Athletic Bilbao.

Osasuna je zauzela sedmo mjesto u prvenstvu. Vjeruju da ih UEFA neće izbaciti.

“Klub je u srijedu popodne saznao da UEFA provodi disciplinsku istragu vezanu uz naše učešće u Konferencijskoj ligi.

Istraga je motivirana presudom Vrhovnog suda oko događaja od prije jednog desetljeća, iz sezone 2013./2014., ali koja isključuje klub od krivične odgovornosti za ta djela”, saopćila je Osasuna.

Vrhovni sud je u januaru 2023. potvrdio osuđujuću presudu upravi koja je vodila klub od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata.

U presudi je navedeno da je Osasuna platila 400.000 eura Betisu da pobijedi Valladolid. Još mu je dala 200.000 eura da namjerno izgubi na gostovanju kod Osasune.

Ta tri kluba bila su posljednjeplasirana u prvoj ligi. Osasuna je imala najviše izgleda da se spasi.

Jedan zvaničnik je tada rekao da je i sezonu ranije klub bio platio Deportivu 150.000 eura i Getafeu 400.000 eura da izgube.

Umiješani i direktori

Osasuna tvrdi da su tom presudom krivično odgovorni samo umiješani direktori, ali ne i klub u cjelini.

UEFA je otvorila istragu jer prema njenom statutu, svaki put kada neki klub izbori učešće u evropskim takmičenjima, mora provjeriti ispunjava li on pravila iz članka usvojenog 2007. godine.

U tom članku piše da klub smije nastupiti ako nije bio direktno ili indirektno uključen u aktivnost usmjerenu na organiziranje ili utjecanje na rezultat utakmica na državnom ili međunarodnom nivou (od 2007. kada je usvojen taj članak statuta).

Osasuna je navela da sarađuje s UEFA-om. Kaže da osuđeni direktori nisu na funkcijama od 2014., a nisu ni članovi kluba od 2015. godine.

Ispali u drugu ligu

Dodala je i da je klub bio oštećena strana u sudskom postupku. Tvrde da su presudom direktori morali finansijski nadoknaditi štetu Osasuni.

Te 2014. je Osasuna ispala u drugu ligu, s bodom zaostatka za Elcheom i Almerijom koji su se spasili. U drugoj ligi su tada završili i Valladolid i Betis.

Osasuna se u međuvremenu vratila u Primeru. Sada prvi put izlazi u Evropu nakon tog slučaja.

Momčad iz sjevernog grada Pamplone protekle je sezone došla do finala španskog kupa i zauzela sedmo mjesto u prvenstvu, posljednje koje vodi u Evropu.

Athletic Bilbao zauzeo je osmo mjesto pa se nada da bi umjesto Osasune mogao u augustu zaigrati u pretkolu Konferencijske lige.