Svijet

Špijuni otkrili šta se zbiva sa Vladimirom Putinom. Rusi to pokušavaju sakriti

Vladimir Putin se dugo ponosio svojim imidžom “jakog čovjeka”, ali špijuni otkrivaju da to više nije tako.

Međutim, dramatična promjena u njegovom izgledu u posljednjih nekoliko godina potaknula je nagađanja da možda boluje od teške bolesti.

Njegovi javni nastupi tokom invazije na Ukrajinu pokazali su da ostaje bez daha ili izgleda iscrpljeno, piše The Sun.

Zdravstveni problemi

Ove su sedmice njegovi navodni zdravstveni problemi dosegli novu razinu nakon što se pokazalo da se povrijedio tokom pada u svojoj rezidenciji.

Putinu su navodno tjelohranitelji pomogli da se popne na kauč dok su mu lični ljekari pohitali pomoći.

Prema izvorima, pad je doveo do modrica njegove trtice, No, također je ukazao na probleme za koje stručnjaci vjeruju da su već mjesecima prisutni u javnosti.

Politički analitičar Valerij Solovej javno je tvrdio da Putin boluje od niza ozbiljnih bolesti, uključujući rak, Parkinsonovu bolest i shizoafektivni poremećaj.

Solovej vjeruje da mu se zdravlje “pogoršava, i to dramatično”. Sugerirao je da su njegova zdravstvena stanja utjecala na njegovu prosudbu o ratu.

Nedavne fotografije pokazuju kako Putin izgleda slabije s podbuhlim licem. Kritičari kažu da se tokom javnih nastupa držao za strane stolova kako bi sakrio drhtanje.

Tokom razgovora sa svojim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je snimljen kako se uhvatio za stol. Tada se i pogrbio kao da boluje od Parkinsonove bolesti.

Ruke ruskog čelnika žestoko su drhtale u video isječku na kojem se vidi kako pozdravlja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u Kremlju.

Drugi snimci prikazuju Putina kako grize usne i rastreseno se vrpolji na crkvenoj misi. To dodatno potiče tvrdnje da je neizlječivo bolestan.

Šepa i pravi grimase

Također se činilo da šepa i pravi grimase dok je hodao tokom razgovora u Moskvi s generalnio sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u aprilu.

Mjesec kasnije, njegova se glava činila “napuhanom” prema nekim komentatorima tokom virtualnog sastanka ruskog vijeća sigurnosti.

U junu je Putinu pružena “hitna medicinska pomoć” nakon što ga je pogodila “oštra bolest”, prema insajderima iz Kremlja.

Rečeno je da se razbolio dok je razgovarao sa svojim vojnim komandantima. Patio je od “oštre bolesti, slabosti i vrtoglavice” kad je ustao od svog stola nakon 90-minutnog video sastanka.

Također, u oktobru se činilo da je Putin bio u vidnim bolovima tokom parade na Crvenom trgu u Moskvi. Paradom je slavio kršenje međunarodnog prava za aneksiju četiri regije Ukrajine.

Rečeno je da je slijed događaja natjerao Kremlj da interno prizna da se Putinovo zdravlje “naglo pogoršava”. Postoje sugestije da je čak koristio dvojnike na nekim događajima kako bi ostao u javnosti.

Špijunski dokumenti koji su kasnije procurili u The Sun sugerirali su da je ruskom čelniku dijagnosticirano nekoliko bolesti.

“Mogu potvrditi da mu je dijagnosticiran rani stadij Parkinsonove bolesti, ali već napreduje”, tvrdi insajder ruske sigurnosne službe .

Koristi steroide i injekcije

“Ova činjenica će se negirati na sve moguće načine i skrivati. Putin se redovno puni svim vrstama teških steroida i inovativnim injekcijama protiv bolova kako bi zaustavio širenje raka gušterače koji mu je nedavno dijagnosticiran.

Ne samo da uzrokuje mnogo boli, Putin ima stanje natečenosti lica i druge nuspojave, uključujući gubitke pamćenja, rekao je ovaj izvor.

U njegovom bliskom okruženju kruže glasine da Putin osim raka gušterače, koji se postupno širi, ima i rak prostate. U proteklih nekoliko mjeseci, Putin je slikan sa sumnjivim tragovima od IV tretmana na nadlanici.

Snimci su pokazali ruskog čelnika kako se drži za stolicu čvrstim stiskom dok su mu se stopala neprestano trzala tokom razgovora u septembru.

Prizor se ponovio prije samo nekoliko dana tokom sastanka s kazahstanskim predsjednikom Kassim-Jomartom Tokajevom.

Nastoje prikriti

Parkinsonova bolest može uzrokovati distoniju. To je uvrtanje mišića, spazam ili grč.

Pacijenti s ovim stanjem mogu patiti od “nenamjernih pokreta, grčeva ili uvijanja i savijanja” u rukama, šakama, nogama i stopalima.

Ne iznenađuje da su zvaničnici Kremlja uvijek poricali da nešto nije u redu s njihovim vođom. Navodno su užurbano pokušavali to prikriti u svakoj prilici.

U junu se Putinov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov po prvi put osvrnuo na glasine o Putinovom zdravlju, prenosi Net.hr.

Rekao je na državnom TV kanalu TF1:

“Mislim da nitko sa zdravom glavom ne može vidjeti bilo kakve znakove bolesti kod njega.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare