Svijet

Sporazum Erdogan-Putin: U Idlibu mirno

Sporazum o prekidu vatre na sjeverozapadu Sirije, koji su najavile Rusija i Turska, stupio je na snagu u petak u ponoć, kako bi se prekinule borbe koje su izazvale humanitarnu katastrofu i spriječio sukob između vojnih snaga tih dviju zemalja.

Nekoliko minuta nakon ponoći, kada je prekid vatre stupio na snagu u pokrajini Idlib, bombardiranje na tom području još je trajalo, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), dok je tursko Ministarstvo obrane priopćilo da su snage sirijskoga režima ubila dvojicu turskih vojnika.

Opservatorij je zabilježio razmjeran mir na tom području te prekid ruskih i sirijskih zračnih napada, prenose agencije.

To je primirje, međutim, “narušila pucnjava topništva sirijskoga režima” u pokrajinama Halep i Hamma, koje graniče s Idlibom i koje nadziru pobunjenici.

PROČITAJTE  Muskov email zaprepastio radnike SpaceX-a: 'Dragi svi, kriza je mnogo dublja nego što se činilo, prijeti nam bankrot!'

Nakon više od šest sati pregovora u Kremlju, turski predsjednik Tayyip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, najavio je u četvrtak prekid vatre, dodavši da će on i njegov ruski kolega nastojati da ono bude “trajno”.

Prema tekstu sporazuma, dvije će zemlje od 15. marta organizirati zajedničke patrole duž autoceste M4, ključne ceste koja prolazi kroz Idlib, a predviđena je i uspostava sigurnosnog koridora dugačkog šest kilometara.

Taj bi sporazum trebao prekinuti intenzivne borbe oko Idliba, zadnjega uporišta pobunjenika na sjeverozapadu Sirije.

Jačanje borbi u Idlibu izazvalo je diplomatske napetosti između Rusije, saveznika sirijskoga režima, i Turske, koja podupire pobunjenike.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u četvrtak kako se nada da će sporazum o prekidu vatre sklopljen između Turske i Rusije “dovesti do trajnog prekida sukoba” i prekinuti patnje kojima je izloženo stanovništvo.

PROČITAJTE  Rusija testirala oružje za koje Putin kaže da je nepobjedivo. Navodno ga nemaju još ni SAD

U četvrtak je u ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo najmanje 15 civila, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Turska, koja je već prihvatila 3,6 milijuna Sirijaca, zatražila je u srijedu evropsku pomoć u “donošenju političkih i humanitarnih rješenja u Siriji”, koje Turska smatra nužnima za uspostavu primirja i rješavanje migracijske krize, prenosi “Al Jazeera”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare