Muzika

Spotify uklanja hiljade pjesama koje je napravila umjetna inteligencija

Spotify

Spotify je sa streaming platforme skinuo desetine hiljada pjesama koje je kreirao Boomy, start-up za umjetnu inteligenciju, izvještava Financial Times.

Streaming gigant uklonio je pjesme nakon što ih je Universal Music označio za sumnjivu aktivnost streaminga.

Pjesme su povučene s platforme zbog sumnje da koriste botove za napuhavanje streamova. To je praksa poznata kao umjetni streaming.

Dok zabrinutost oko AI-a raste u muzičkoj industriji, posebno oko autorskih prava, ova uklanjanja nisu bila izravno povezana s metodama korištenim za generiranje pjesama, već s načinom na koji su dobile svoj broj streaminga.

Boomy je pokrenut prije dvije godine. Korisnicima omogućuje proizvodnju muzike generirane umjetnom inteligencijom na temelju stilova i deskriptora kao što su "meditacija" ili "lofibeats".

Tada korisnici mogu prenijeti pjesme koje je Boomy izradio na platforme za streaming i od njih zaraditi tantijeme.

Prema svojoj web-stranici, Boomy je proizveo više od 14,5 miliona pjesama za koje kažu da su gotovo 14% svjetske snimljene muzike. Spotify je navodno uklonio oko 7% Boomyjevih pjesama.

"Umjetni streaming dugogodišnji je problem u cijeloj industriji na čijem uklanjanju Spotify radi na cijeloj našoj usluzi", rekli su iz streaming diva za The Financial Times .

U Spotifyevom kvartalnom finansijskom pozivu u aprilu izvršni direktor Daniel Elk opisao je muziku generiranu umjetnom inteligencijom kao "cool i zastrašujuću".

Primijetio je da bi "mogla biti potencijalno golema za kreativnost".

Ipak, Elk je također primijetio da muzička industrija ima "opravdanu zabrinutost" zbog porasta muzike generirane umjetnom inteligencijom.

"Radimo s našim partnerima na pokušaju uspostavljanja pozicije u kojoj dopuštamo inovacije. Međutim, u isto vrijeme štitimo sve kreatore koje imamo na svojoj platformi", rekao je Elk.