Politika

Sprema li SDA novu kriminalnu otimačinu delegata za opstanak u vlasti?

Bakir Izetbegović SDA Sebija Izetbegović političke korupcije

S obzirom na to da do dogovora o formiranju federalne vlasti očito neće doći, jasno je da će Christian Schmidt nakon praznika ponovo posegnuti za bonskim ovlastima.

Schmidt je nakon posljednjeg poziva strankama, prvenstvo SDA koju je pozvao da se urazumi i prihvati da postoji parlamentarna većina, najavio upravo takav scenario: Ako nema dogovora, djelovat ću ja!

I potencijalna odluka koju bi Schmidt mogao nametnuti već je procurila u medije, a prema informacijama Raporta, SDA je već krenula u akciju kojom će, uprkos nametnutim odlukama, ostati u poziciji da blokira formiranje vlasti.

Naime, kako je Raport objavio, Schmidt navodno planira nametnuti odluku po kojoj će za formiranje Vlade FBiH biti potrebna saglasnost predsjednika FBiH i jednog potpredsjednika. Time bi se zaobišao SDA-ov Refik Lendo.

No, da bi osigurao i HDZ, Schmidt je osmislio 'osigurač' a on se ogleda u pravu veta preglasanog člana rukovodstva. Preglasani potpredsjednik može proglasiti ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa, ali bi mu za to trebale dvije trećine delegata (14 delegata) u klubu naroda iz kojeg dolazi.

To bi praktično značilo da Lendo opet može blokirati formiranje vlasti, ako ima podršku od 14 delegata u Klubu Bošnjaka.

I čini se da je SDA već krenula u akciju da ih osigura.

Trenutno SDA, zajedno sa svojim privjeskom DF-om, ima 13 (sumnjivo stečenih) delegata. Dakle, nedostaje im jedan.

Poznato je da je SDA od stranaka Trojke već 'otela' nekoliko delegata, što ih je dovelo u poziciju da sa minimalno 11 delegata jedini mogu predložiti potpredsjednika FBiH. Da su otimali zastupnike utvrdio je čak i američki State Department, što je objavljeno u sklopu sankcija Osmanu Mehmedagiću koji je označen kao jedan od glavnih operativaca SDA za taj posao.

Sad je, prema informacijama Raporta, ista ekipa krenula u novi posao. Uz Osmicu su se kao glavni operativci za 'kupovinu' zastupnika spominjali pojedini SDA-ovi tajkuni, o čemu je u nekoliko navrata govorio lider NiP-a Elmedin Konaković, čija je stranka na taj način i ostala bez nekoliko zastupnika.

I sad je ista SDA-ova ekipa krenula u istu operaciju. Prema našim saznanjima, na radaru SDA su delegati NES-a (koji svakako koalira sa SDA u Krajini) te neki delegati NiP-a koji su se kroz proces pokazali kao labilni.

S druge strane, zanimljivo je da su svoje radare uključile i neke policijske agencije koje, nakon upozorenja međunarodnih ambasada i partnera, pomno prate ponašanja delegata i moguće finansijske tokove koji bi ih mogli 'motivirati' da preko noći 'promijene stranu'.

Lideri Trojke još su ranije spominjali da su u opticaju bile ogromne sume novca koje su nuđene delegatima ove političke grupacije od emisara iz SDA, pa se zbog toga postavlja pitanje kojim tokovima se taj novac kreće i radi li se o budžetskim sredstvima koja se u džepove labilnih delegata dislociraju kroz razne poslove?