Region

Sprema li se legalizacija prostitucije u Srbiji? ‘To je zanat, tako ga treba i tretirati! Sasvim sigurno će rezultirati manjim brojem razvoda’

Legalizacija prostitucije jedno je od glavnih etičkih pitanja o kojem se već dugo spekulira u javnosti, a u Srbiji je u posljednje vrijeme vrlo aktuelna, navodi Srbija danas.

Glavni razlozi protiv legalizacije pozivaju se na načela morala, naglašavajući da je dopuštanje prostitucije način da se mladima da loš životni primjer. Protivnici legalizacije smatraju da ona vodi u posrnuće, dok njezini pobornici navode da je to način da seksualni radnici dobiju svoja prava, zdravstvenu zaštitu, a nije zanemariva ni činjenica da bi oni plaćanjem poreza punili budžet zemlje.

Blažo Marković, predsjednik Sindikata policije i policijskih starješina, već se neko vrijeme zalaže za legalizaciju prostitucije u Srbiji.

- Ja sam još 2018. rekao da treba legalizirati. Srbija je spremna za legalizaciju, s obzirom na to da me svi pitaju hoće li, i kada, ona nastupiti. Promjene će donijeti u svakom slučaju, policijski inspektori koji se ne mogu izboriti s ilegalnom prostitucijom bit će slobodniji da rade neke druge stvari, a na kraju krajeva, bit ćemo zdraviji. Prije svega mogu vam reći da će legalizacija prostitucije rezultirati manjim brojem razvoda -  rekao je Marković.

S druge strane, spisateljica Jasmina Ana strogo se protivi legalizaciji za koju smatra da će potaknuti mlade da se posvete upravo tom, "najstarijem zanatu".

- Ja uopće ne mogu zamisliti gdje bi u Beogradu mogla stati ta ulica s crvenim fenjerima. Mislim da mi, kao društvo, nismo dovoljno zreli za tako nešto, i nikako se ne možemo usporediti sa Slovenijom, koja je mnogo iznad nas - kaže Jasmina Ana.

- Postoji sloboda. Mislim da je nama odavno svijest porasla. Tu je veliko pitanje poreza. U Sloveniji imate seksualne radnike, žene i muškarce, koji imaju jednu određenu slobodu gdje mogu zaraditi svoju mirovinu - rekao je Blažo Marković.

- Kod nas prostitucija nije legalizirana, ali je ekranizirana. Svi mi tačno znamo tko se bavi tom elitnom prostitucijom. One se sve kriju iza nekog atraktivnog zanimanja, kod nas u gradu je epidemija elitne prostitucije - zaključila je spisateljica.

Blažo dodaje da je prostitucija zanat i da bi se tako trebao i tretirati, navodi Srbija danas.