Region

Sprema li se novi haos? Policija Kosova od utorka počinje kažnjavanje za neregistrovana vozila na RKS tablice

Policija Kosova je saopštila da od utorka, 22. novembra, počinje sa sprovođenjem kažnjavanja novčanom kaznom u skladu sa odlukom Vlade Kosova svih vlasnika vozila koja se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama, koje izdaje MUP Srbije.

Policijsko angažovanje

U saopštenju se navodi da se nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka. Kao i sprovođenju odluke Vlade Kosova od 28. oktobra 2022. godine o postupku registracije vozila sa registarskih oznaka “PR, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ na RKS registarske oznake.

Policija Kosova je od 1. novembra do danas u podne, izrekla oko 1.740 opomena vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana na RKS vozila. I to uz uputstvo da se obrate Centru za registraciju vozila da registruju svoja vozila sa RKS tablice.

“Prema odluci, do 21. novembra će biti nastavljeno izricanje opomena. Nakon tog datuma od 22. novembra do 21. januara 2023. godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Republike Kosova sa ovakvim nelegalnim registarskim tablicama. Prema zvaničnoj odluci, Policija Kosova će početi sa sprovođenjem kažnjavanja novčanom kaznom u skladu sa zakonima na snazi”, navodi se u saopštenju.

Državni organi

Dodaje se da je Policija Kosova kontinuirano pratila i procenivala dešavanja u zemlji. Davajući stručne procjene u skladu sa kojima je preduzela neophodne. Ali i razumne i zakonske mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova.

U međuvremenu, na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) objavljeno je da će se sutra u Briselu održati hitan sastanak. I to na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine.

Sastankom će posredovati visoki predstavnik EU Josep Borrell. Uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

“Visoki predstavnik će početi sa odvojenim sastancima sa svakim liderom sa početkom u 8 sati. Nakon čega će uslediti zajednički sastanak. U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu. Sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije”, navedeno je iz EEAS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare