Svijet

Sprema novi cirkus. Donald Trump traži da mu stave lisice na ruke kad se pojavi na sudu

Donald Trump rekao je savjetnicima da želi da mu se stave lisice kad se pojavi na sudu, ako velika porota na Manhattanu u New Yorku i zvanično podigne optužnicu proti njega.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je upleten u tajno plaćanje zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels, tvrdi više izvora bliskih Trumpu.

Spreman za novu kandidaturu

On je obrazložio da bi, budući da bi trebao otići u zgradu suda i predati se vlastima na uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje, mogao sve pretvoriti u “spektakl”, rekli su izvori.

Trumpovo sve veće insistiranje na tome da želi da mu se stave lisice iza leđa, čini se, dolazi iz različitih motiva. Uključuje to i želju da pokaže prkos suočen s onim što smatra nepravednim krivičnim progonom, prenosi Guardian.

Također vjeruje da bi takav “spektakl” pojačao njegovu bazu podrške za predsjedničku kampanju 2024. godine.

Republikanac Trump je najavio da će se ponovo kandidirati za predsjednika SAD nakon što je 2020. poražen od demokratskog kandidata Joea Bidena.

Međutim, prije svega, izvori tvrde da bi Trump bio zabrinut da bi mogao izgledati slabo ili poput gubitnika pred sudom.

Trumpov pravni tim nije sklon ideji da se on lično pojavi na sudu. Preporučili su da Trump zakaže pojavljivanje na daljinu, navodeći i upute njegove tajne službe o mogućim sigurnosnim problemima.

Međutim, Trump je odbacio takav pristup. Rekao je svojim saveznicima tokom vikenda da ga nije briga ako ga neko upuca – postao bi “mučenik”.

Kasnije je dodao da bi, ako ga upucaju, vjerovatno osvojio mjesto predsjednika 2024. godine na izborima, rekli su izvori.

Još je neizvjesno kada bi velika porota na Manhattanu mogla podići optužnicu u slučaju zataškavanja novca i učiniti ga prvim američkim predsjednikom, sadašnjim ili bivšim, koji će se suočiti s krivičnim optužbama.

Rečeno je da ljudi bliski Trumpu nisu sigurni misli li on ozbiljno u vezi “stavljanja lisica na ruke”.

Međutim, mogao bi biti osujećen u svojim planovima ako okružni tužitelj Alvin Bragg odluči da mu ne stavi lisice i odbije mu dopustiti da defiluje pred kamerama.

Donald Trump: Shvata li težinu optužbi?

Trumpovi savjetnici također nisu sigurni shvata li on stvarnu težinu onoga što bi optužnica mogla značiti za njega s pravnog aspekta.

Slučaj se vrti oko 130.000 dolara koje je Trump platio Daniels preko svog tadašnjeg advokata Michaela Cohena u posljednjim danima predsjedničke kampanje 2016. godine.

Nije protuzakonito platiti nekome naknadu kao dio sporazuma o tajnosti, prenosi BBC.

Međutim, budući da je isplata izvršena mjesec prije predsjedničkih izbora, Trumpovi kritičari su tvrdili da bi novac mogao predstavljati kršenje izborne kampanje.

U augustu 2018. Cohen je priznao krivicu za utaju poreza i kršenje pravila finansiranja kampanje, djelomično u vezi s njegovim plaćanjem Daniels i još jednoj navodnoj Trumpovoj ljubavnici.

Isprva je rekao da Trump nije imao nikakve veze s isplatama. Međutim, Cohen je kasnije svjedočio pod zakletvom mu je bivši predsjednik naredio da izvrši tihu uplatu od 130.000 dolara nekoliko dana prije izbora 2016. godine.

Također je rekao da mu je predsjednik nadoknadio uplatu.

Slučaj tužitelja vjerovatno će se fokusirati na to kako su Trump i njegova kompanija, Trump Organisation, riješili ovu naknadu prema Cohenu.

Prema tužiteljima, Trumpova firma lažno je zabilježila isplate kao pravne troškove, pozivajući se na usluge Cohena koje nisu postojale.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare