Svijet

Sprema novi pokolj u Ukrajini. Šef ruskih plaćenika najavio regrutovanje još 30.000 boraca

Šef ruske privatne vojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin objavio je u subotu da planira regrutirati oko 30.000 novih boraca do sredine maja. Poruku je objavio na Telegramu.

Prigožin je također tvrdio da Wagner regrutira oko 500 do 800 ljudi u prosjeku dnevno. Ponekad taj broj ide i do 1.200, prenosi CNN.

Želi povećati broj boraca u jedinicama

“Moguće je da se ovaj broj regruta smanji nakon nekog vremena. Međutim, do sredine maja planiramo da se broj boraca jedinice poveća za otprilike 30.000”, rekao je Prigožin u audio poruci.

Wagner je privatna plaćenička paravojska koju vodi Prigožin.

On je bio vrlo vidljiv na prvim linijama posljednjih mjeseci. I uvijek je tu kad treba brzo prisvojiti zasluge za rusko napredovanje na frontu u Ukrajini.

Grupa Wagner je poznata po svojoj gruboj i brutalnoj taktici te po tome što ne poštuje živote vlastitih vojnika.

Američki general-pukovnik Mark Hertling opisao je njihovu taktiku u istočnoj Ukrajini kao “kao stavljanje mesa u mašinu za mljevenje”.

Prošle sedmice, Prigožin je rekao da je Wagner počeo aktivnosti za regrutiranje boraca u u 42 grada u Rusiji.

Wagner je svoju pažnju usmjerio na regrutiranje plaćenika iz sportskih klubova, bokserskih dvorana i teretana. Ciljaju i na ljude koji su prethodno završili šestomjesečne ugovore za borbu i mogli bi biti ponovo angažirani.

Wagner je također regrutirao i određeni broj stranih boraca.

CNN je prethodno objavio da je Wagner saopćio da je u januaru prestao regrutirati osuđenike iz zatvora. Kampanja regrutiranja u zatvorima bila je široko rasprostranjena. Prikupila je čak 40.000 boraca za Wagnera prošle godine.

Ogromne žrtve u Bahmutu

Međutim, mnogi regruti privatne vojne grupe ubijeni su ili ranjeni u teškim borbama oko grada Bahmuta, poprišta višemjesečne bitke.

To što grupa traži desetine hiljada novih boraca sugerira da je pretrpjela velike gubitke u sukobu.

Ranije ovog mjeseca, Prigožin je priznao da je situacija u Bahmutu “teška, vrlo teška s neprijateljem koji se bori za svaki metar.”

Iako je Wagner ostvario napredak oko Bahmuta i sada drži istočni dio grada, to je imalo velike žrtve.

Prigožin je pozvao na podršku regularnih ruskih snaga i pouzdaniji dotok municije, Međutim, ni jedno ni drugo nije uslijedilo. Optužio je rusko ministarstvo odbrane da pokušava ugušiti njegove snage.

Izvještajiukrajinske vojne obavještajne službe do kojeg je došao CNN detaljno opisuje nemilosrdnu taktiku koju je koristio Wagner.

Izvještaj iz decembra 2022. zaključuje da “smrt hiljada Wagnerovih vojnika nije važna za rusko društvo”.

U januaru je bivši Wagnerov plaćenik rekao da ga je brutalnost kojoj je svjedočio u Ukrajini natjerala da prebjegne, u ekskluzivnom intervjuu za CNN.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare