Sport

Sprema se najveća prodaja kluba u historiji NBA lige

Dok se Robert Sarver priprema prodati NBA Phoenix Suns i WNBA Phoenix Mercury, zvaničnici investicijske banke koji su upravljali prodajom profesionalnih sportskih društava rekli su za ESPN da očekuju da će konačna cijena transakcije postaviti rekord.

“To će biti najveća cijena ikada plaćena za NBA ekipu”, rekao je jedan predstavnik investicijske banke.

Joe Tsai kupio je Brooklyn Netse za rekordnih 2,35 milijardi dolara u košarkaškoj NBA ligi 2019. godine.

Mnogo prednosti

Prije te prodaje, Tilman Fertitta kupio je Houston Rocketse za 2,2 milijarde dolara 2017. godine, dok je Steve Ballmer kupio Los Angeles Clipperse za 2 milijarde dolara 2014. godine.

Faktori koji utječu na potencijalnu rekordnu ponudu mogli bi biti topla klima Sunsa i blizina Los Angelesa, Las Vegasa i Bay Area, kao i novi objekt za trening i renovirana arena.

Dodatni faktori uključuju novi ugovor o televizijskim pravima, plus mladu i rastuću globalnu publiku NBA lige i potencijal za nove timove za širenje u Seattleu i Las Vegasu.

“Bit će ogroman interes”, rekao je predstavnik investicijske banke.

Proteklih dana, izvršni potpredsjednik Sunsa i finansijski direktor Jim Pitman prenio je zaposlenicima kluba da bi potpuna prodaja tima mogla potrajati šest do devet mjesec.

Dužnosnici investicijske banke bili su u kontaktu sa Sarverom u ime potencijalnih ponuditelja, rekli su izvori iz tima, uključujući kontaktiranje na dan kada je Sarver objavio svoju namjeru prodaje.

Odobrenje lige

Nakon što se odabere konačni ponuđač, transakciju mora odobriti NBA, koja će provesti finansijske, lične i kriminalne provjere. Da bi bilo kakav prijenos vlasništva bio dovršen, glasat će Upravni odbor NBA lige, uz odobrenje koje zahtijeva tročetvrtinsku većinu.

Sarver, većinski vlasnik i Sunsa i Mercuryja, objavio je 21. rujna da traži kupce za obje franšize.

Do toga je došlo nakon NBA istrage o optužbama za nedolično ponašanje Sarvera, koji je suspendiran na godinu i kažnjen sa deset miliona dolara.

NBA je prevela istragu nakon priče ESPN-a u novembru 2021. koja je iznosila pojedinosti o optužbama za rasizam i mizoginiju tokom Sarverovih 17 godina kao vlasnika Sunsa. Potpredsjednik Sunsa i manjinski vlasnik Sam Garvin privremeni je zastupnik kluba u NBA ligi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare