Svijet

Sputnik: SAD provodi ratne igre s upotrebom nuklearnog oružja usred stalnih napetosti s Rusijom oko Ukrajine

Strateško zapovjedništvo SAD-a, koje kontrolira američko nuklearno naoružanje i sve što je povezano s njegovom upotrebom (uključujući strateške komunikacije) pokrenulo je vježbe Global Lightning osmišljene da testiraju spremnost ove grane vojske za sudjelovanje u nuklearnom ratu.

Dok su same ratne igre odavno planirane i rutinske su za vojsku, njihov tajming, prema izvješćima, teško da je najbolji. SAD neprestano izražava zabrinutost zbog navodne ruske invazije na Ukrajinu i razmišlja o mogućnostima odmazde. Posljednje vježbe Global Lightning održane u aprilu 2021. uključile su SAD koje su koristile nuklearno oružje kao odvraćanje u hipotetskom sukobu s Rusijom, piše Sputnik.

Ove godine, međutim, Global Lightning se usredotočuje na odgovor na potencijalni nuklearni sukob s Kinom. Sama vježba ne uključuje nuklearke, čak ni lansiranja ili bombardiranja. Umjesto toga, Strateško zapovjedništvo SAD-a provjerava krugove nuklearnog zapovijedanja i upravljanja, uključuje prošlogodišnje inovacije u prethodne taktike i testira donošenje odluka u skladu s planom nuklearnog rata.

Potonji je zadnji put ažuriran 2019. godine, no prve oskudne informacije o promjenama pojavile su se tek nedavno putem Zahtjeva za slobodu informacija.

Novi plan, nove ratne igre

Novi američki nuklearni ratni plan odražava tranziciju koju je NATO doživljavao proteklih godina – pomak od borbe protiv terorizma i povratak na “natjecanje velikih sila”. Promjena i najnoviji dodaci američkom nuklearnom arsenalu navodno su utjecali na način na koji Washington očekuje razvoj nuklearnog sukoba.

Novi plan više se ne oslanja na doktrinu uzajamno osiguranog uništenja (MAD) – nešto što je u prošlosti služilo kao značajno odvraćanje od upotrebe nuklearnog oružja (i nešto što se još uvijek čini u doktrinama drugih zemalja, uključujući Rusiju). Danas Pentagon očekuje da će neke američke snage preživjeti hipotetski prvi napad Rusije ili druge nuklearne države, a zatim se oporaviti, uzvratiti udarac, isprati i ponoviti sve dok neprijatelj ne bude poražen ili ne preostane niko živ na Zemlji za borbu. Ovaj novi pristup testira se tokom ovogodišnjih Global Lightning ratnih igara.

Novi američki nuklearni ratni plan također uključuje uvođenje dodatnog konvencionalnog oružja u američke strateške snage, budući da se sve više oslanja na tehnologiju koja nije nuklearna, uključujući zračnu odbranu, cyber ratovanje i opremu protiv ometanja. Uz to, na snagu je uvedena nova redundantna tehnologija “zaštićene komunikacije”, tzv. Porodica izvan linije vidljivosti (FAB-T).

Kao i druge komunikacijske linije koje koristi Strateško zapovjedništvo SAD-a, FAB-T je razvijen da funkcionira čak i u teškim uvjetima nuklearnog rata koji može uništiti druga sredstva komunikacije. Njegova je glavna funkcija omogućiti predsjedniku i vrhunskoj vojnoj službi da komuniciraju s operaterima njihovog nuklearnog oružja, i pustiti ih da odgovore. FAB-T treba besprijekorno funkcionirati s drugim sistemima koje koriste snage i stoga je podvrgnut “stres testu” tokom trenutnih vježbi Global Lightning, piše Sputnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare