Njemačka

Sramotan incident tokom protesta klimatskih aktivista. Vozač izašao iz automobila i počeo ih udarati

Pokret za klimatske promjene Letzte Generation (Posljednja generacija) objavio je na društvenim mrežama trenutak brutalnog napada na njihove članove.

Naime, aktivisti su sjeli na cestu u znak protesta kod njemačkog Mannheima i tijelima blokirali prolazak automobila. U kratkom roku stvorila se golema gužva, a jedan razjareni vozač izašao je iz auta i djevojku koja je sjedila na podu doslovno zgrabio i bacio prema rubu ceste. Drugog aktivistu snažno je udario nogom i šakom u glavu, a isto je učinio još jednoj djevojci.

Napad se dogodio u srijedu navečer oko 8 sati na cesti B 36, javlja Bild.

Policija iz Mannheima dobila je video na uvid, a Odjel za kriminalističke istrage u Heidelbergu je nakon kratke istrage identificirao agresivnog vozača.

Osumnjičenik je uhapšen u Ludwigshafenu u četvrtak, na dan kada je video objavljen, međutim u međuvremenu je pušten dok traje istraga.

"Ovo nas žalosti i šokira. Nastavit ćemo s mirnim protestom protiv neustavne politike savezne vlade prema klimatskom paklu," rekla je Aimée van Baalen, glasnogovornica grupe Posljednja generacija.

Osim navedenog, još jedan video iz Mannheima zabrinjava javnost. On prikazuje policajca kako izlijeva veliku količinu ulja na glavu aktivista protiv klimatskih promjena.

Prema Ralfu Kustereru, regionalnom predsjedniku sindikata policije Baden-Württemberga, zbog brojnih klimatskih protesta pritisak na policiju je sve veći te da razumije ako neko od kolega "izgubi kompas".

Iz policije kažu da istražuju treba li policajac koji je ženu polio uljem snositi krivično-stegovne posljedice.