Region

Srbija među najboljima su na svijetu u vakcinaciji, a korona opet bukti. Šta se događa?

Srbija je, sad je već općepoznato, među najuspješnijim državama u svijetu kad je u pitanju tempo vakcinacije protiv koronavirusa.

Prvenstveno zahvaljujući izdašnim količinama kineske vakcine koju proizvodi Sinopharm, u Srbiji je iskorišteno više od 1,2 miliona doza. Tako je prema podacima koje navodi portal Nova.rs, a koje su dobili iz Kancelarije za IT i eUpravu, prvu dozu primilo 813.266 ljudi, dok je obje primilo više od 462.000 ljudi.

No, kako piše portal danas.rs, usprkos novim dozama i sve većem broju ljudi koji su vakcinisani, stručnjaci u Srbiji upozoravaju na porast broja zaraženih, a njihov je krizni štab čak počeo razmatrati i novo pooštravanje mjera. Konačna odluka o tome hoće li doći do zaoštravanja donijet će se u petak.

Naime, u zadnjoj sedmici broj novozaraženih u Srbiji je, prema službenim podacima, u uzlaznoj putanji. Od 17. februara do danas broj novih slučajeva po danu nije bio manji od 2.440, uz to da je u ponedjeljak novozaraženih bilo 2.956, dok je jučer ta brojka bila 3257. Broj preminulih srećom nije skočio, te se u proteklih 20 dana kreće između 13 i 16 dnevno, barem prema službenim podacima.

PROČITAJTE  Bili su jedna od najuspješnijih evropskih država u borbi protiv korone, a onda se dogodio - raspad sistema. Šta ih je dovelo do najstrožijeg lockdowna?

S druge strane, zdravstveni radnici u Srbiji već sedmicama upozoravaju da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Jutros je u Beogradu pak održana sjednica njihovog Kriznog štaba na kojoj se raspravljao o rastu zaraze, ali i na kraju odgodilo za petak potencijalnu odluku o novim mjerama. Podsjećamo, u Srbiji se tokom zime nisu zatvarali kafići, restorani i teretane, iako im je radno vrijeme bilo ograničeno. Školarci su pak imali duže praznike nego proteklih godina. Općenito, mjere su bile znatno blaže nego u ostatku Evrope.

Kako je rečeno portalu Nova.rs, srbijanski Krizni štab razmatra više scenarija za obuzdavanje zaraze.

“Pogoršava se situacija, neophodno je maksimalno pojačati kontrolu. Pojačat će se i nadzor nad zarazom u školama. Za sada ništa ne ukazuje na to da škole predstavljaju veliki rizik, rekao je nakon zasjedanja epidemiolog Predrag Kon i dodao da se preko vikenda “nešto mora učiniti”.

PROČITAJTE  Escobar: Neće biti rata u BiH. Naš odnos sa Srbijom nije ni dobar ni loš, komplikovan je

“Bilo je riječi i o skraćivanju radnog vremena kafića, ali smatram se da je daleko važnije provoditi oštru kontrolu postojećih mjera”, izjavio je epidemiolog Kon. Kao posebno “značajna mjesta” zaraze Kon je izdvojio skijališta i općenito odlaske na zimovanja.

Također je naglasio da je zabrinut zbog epidemiološke situacije i upozorio da je moguće pogoršanje u narednih 10 dana.

“Medicinski dio Kriznog stožera i ja najradije bismo željeli da se sve zatvori na 5 dana, ali to nije moguće, rekao je Kon koji je još jednom upozorio da bez cijepljenja epidemija neće završiti.

“Pozivam sve koji i dalje dvoje da se prijave za vakcinaciju”, kazao je Kon i pritom potvrdio da je ukupan broj vakcinisanih u Srbiji i dalje ispod milion ljudi.

“Ako se želimo ovoga riješiti, moramo ubrzati vakcinaciju”, zaključio je.Povezani postovi: