Region

Srbija otvorila prvi klaster u pregovorima za članstvo sa EU

Na međuvladinoj konferenciji koja je održana u utorak, 14 decembra, Srbija je otvorila klaster broj 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje, koji se sastoji od četiri pregovaračka poglavlja (Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene).

Državni sekretar u slovenačkom ministarstvu za vanjske poslove Gasper Dovžan je naglasio da istovremeno otvaranje četiri pregovaračka poglavlja unosi više dinamike u pristupne pregovore.

„Međutim, takođe primećujemo gdje su potrebni dodatni napori kao što je nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i domaċi postupci u procesima za ratne zločine”, izjavio je Dovžan.

On je poručio da je ključno za Srbiju da ima konstruktivnu ulogu u dijalogu sa Kosovom, što ċe „određivati tempo pregovora o članstvu”.

Za evropskog komesara za proširenje, Olivera Varhelyia ovaj sastanak šalje snažan politički signal EU o njenoj posvećenosti ulasku Srbije u EU.

„Pregovori o pristupanju napreduju i EU odgovara na napredak zemlje. Otvaranje pregovora o poglavljima znači da sada mogu početi značajni pregovori o tim oblastima. To znači da naporan rad treba ne samo da se nastavi, već i da se pojača”, poručio je Varhelyi.

On je ponovio da ċe dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom, biti odrednica kako ċe se odvijati pregovarački proces između Beograda i Brisela.

Premijerka Srbije, Ana Brnabiċ je navela da je otvaranje klastera „ogromna motivacija”.
Ona je izrazila nadu da ċe Srbija ubrzo otvoriti još jedan klaster.

Otvaranjem ovog klastera, Srbija je otvorila svega 22 poglavlja u pristupnim pregovorima.

Pregovarački proces se odvija u okviru nove metodologije koju je Evropska komisija usvojila početkom 2020 godine.

Srbija i Crna Gora koje su ranije otpočele proces pregovaranja o članstvu prihvatile su novu metodologiju.

U okviru nove metodologije otvaraju se tematski klasteri koji obuhvataju više poglavlja. Nova metodologija ima 6 tematskih klastera.

Kako navodi RSE, ovo je prvi put da Srbija zvanično otvara jedan klaster.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare