Region

Srbija poništila sve dozvole za Rio Tinto. Brnabić: Gotovo je s ovim, sve je završeno

Dionice britansko-australske rudarske kompanije Rio Tinto pale su u petak nakon što je Srbija poništila dozvole za istraživanje litija zbog zabrinutosti za okoliš, smanjivši šanse kompanije da postane lider u evropskoj proizvodnji tog metala.

Odluka je donesena nakon zahtjeva ekoloških udruženja da se zaustavi 2.4 milijarde dolara vrijedan projekt Jadar, izjavila je premijerka Ana Brnabić u četvrtak na konferenciji za novinare u Beogradu.
“Gotovo je, sve je završeno što se tiče Rio Tinta”, naglasila je Brnabić.

Riove dionice zaključile su u četvrtak trgovinu na australskoj berzi u minusu 4.1 posto, a nakratko su potonule i 5.1 posto, najsnažnije od augusta 2021. godine. U jutrošnjoj trgovini u Londonu oslabjele su više od tri posto.

PROČITAJTE  Vučić: Nismo uveli sankcije Rusiji 89 dana. Držimo čvrsto svoj stav

Rio je poručio da je “iznimno zabrinut” zbog odluke Beograda, dodavši da preispituje njezine pravne temelje. Australska vlada izjavila je da žali zbog odluke srpske vlade o poništenju dozvola.

“Ističemo da bi značajno ulaganje Rio Tinta u Srbiji donijelo veliku ekonomsku korist. Australske kompanije koje se bave resursima imaju izvanrednu reputaciju u cijelom svijetu, posebno kada je u pitanju stručno znanje”, navela je u saopćenju Reutersu australska vlada.

Odluka Srbije težak je udarac australskoj kompaniji, koja se nadala da će joj rudnik Jadar osigurati mjesto među 10 vodećih proizvođača litija u svijetu. Litij je ključni sastojak baterija, važne komponente električnih automobila.

Rudnik je jedini Riov projekt vađenja litija i trebao je u punom kapacitetu proizvoditi 58.000 tona rafiniranog litijevog karbonata za baterije, čime bi postao najveći u Evropi. Kompanija je prije mjesec dana najavila i kupnju rudnika litija u Argentini za 825 miliona dolara.

PROČITAJTE  Vučić danima najavljuje razgovor s Putinom. Sada se oglasio i Kremlj: Nemamo to u planu

Snažna globalna potražnja za tim metalom daleko nadmašuje ponudu i njegove su cijene u posljednjih nekoliko godina dosegnule rekordne razine. Cijene u terminskim ugovorima, kojima se na čikaškoj burzi počelo trgovati u maju prošle godine, skočile su u četvrtak čak 171 posto, na rekordnih 38 američkih dolara po kilogramu, prema podacima Refinitiva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare