Region

Srbija prikazala kineski raketni sistem u Batajnici. Tu je i Dodik

Vojska Srbije (VS) po prvi put je 30. aprila javno prikazala kineski protivvazdušni (PVO) raketni sistem FK-3, koji je nedavno isporučen Srbiji.

Srbija je 10. aprila primila isporuku sofisticiranog kineskog PVO sistema u tajnoj operaciji, dok su međunarodni mediji upozorili da se sve dešava usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje oružja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugroziti krhki mir u regiji, prenosi RSE.

Na vojnom aerodromu Batajnica u blizini Beograda 30. aprila prikazan je dio sposobnosti Vojske Srbije, odnosno više od 300 borbenih sredstava, među kojima i PVO sistem FK-3 koji je nedavno dopremljen iz Kine.

Načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović izjavio je za javni servis RTS da je u pitanju sistem srednjeg dometa koji će, kako je naveo, služiti za protivvazduhoplovnu odbranu teritorije.

“Time će vazdušni prostor Srbije u miru biti potpuno obezbeđen”, rekao je načelnik Generalštaba VS.

Isporuka kineskog naoružanja, koje je Srbija dogovorila sa Kinom 2019. godine, dešava se u jeku rata u Ukrajini. Srbija se, po priznanju predsjednika Aleksandra Vučića, suočava sa “velikim pritiscima” da se uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Zapad je ranije već izrazio zabrinutost da bi dodatno naoružavanje država na Zapadnom Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugroziti mir i stabilnost regiona.

Sa predstavljanja u Batajnici

Istovremeno, i Brisel i Vašington postavili su više puta pitanje i izrazili zabrinutost zbog nabavki naoružanja Srbije iz Rusije i Kine, jer se od Srbije, kao od države kandidata za članstvo u EU očekuje da uskladi svoju spoljnu i sigurnosnu politiku sa evropskim blokom.

Osim vojnog vrha Srbije, na predstavljanju prisustvuju i predsjednik Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog nabavke kineskog sistema PVO, upozorenje iz SAD stiglo je još 2020.

Zbog nabavke kineskog sistema PVO, upozorenje iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo je još 2020.

Tada su američki zvaničnici poručili da Srbija, ako zaista želi da pristupi EU i drugim zapadnim savezima, mora svoju vojnu opremu da uskladi sa zapadnim standardima.

Srbija će inače biti prvi operater kineskih projektila u Evropi. Isti slučaj je bio i sa kineskim borbenim dronovima CH-92A koji su javnosti predstavljeni u julu 2020. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
kantakuzan
kantakuzan
5 mjeseci

neka sprasi tu kinesku raketicu dodiku u shupak, mada je premal kalibar za to