Vijesti

Srbija se žestoko naoružava i rapidno napreduje na svjetskoj vojnoj rang listi. BiH je tek 123. od 140 zemalja

Stranica Global Firepower svake godine još od 2006. objavljuje godišnji izvještaj i rang listu 140 nacionalnih oružanih snaga. I svake godine se s velikom pažnjom ta rang lista prati u zemljama bivše Jugoslavije, gdje je vojno odmjeravanje i dalje aktualno. I po podacima za 2022. Srbija je, kao i godinu dana prije, po jačini vojske najbolje rangirana u regiji i zauzima 61. mjesto od 140 zemalja. Hrvatska je korak iza, na 62, a Bosna i Hercegovina tek 123. mjestu. I prošle godine je Srbija bila na istom, 61. mjestu.

Premda Global Firepower svoj indeks snage i vojne moći računa na temelju više od 50 faktora. Činjenica je da se u posljednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i diže godišnje svoj vojni budžet i po 40-ak posto. Za poređenje, još 2017. Srbija je bila 89. Dakle, veliki skok Srbije na ovoj vojnoj listi u samo pet godina, jer se probila s 89. na 61. mjesto, nije iznenađenje, s obzirom da je u međuvremenu Srbija modernizirala cijelu eskadrilu od 12 MIG-ova 29, nabavila 20-ak tenkova T-72, novi protuavionski raketni sistem Pantsir S-1, potom borbene helikoptere MI-35, te novi protuoklopni raketni sistem Cornet, sve iz Rusije.

Iz Kine joj stiže kopija PZO sistema velikog dometa FK-3 (kopija ruskog S-300), a već su stigle kineske borbene bespilotne letjelice, a dolaze slične iz Turske.

Od zemalja bivše državne zajednice, nakon Srbije i Hrvatske sljedeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mjestu, Sjeverna Makedonija na 134., a Kosovo je 139. i od njega je manje vojno moćan samo Butan, himalajska kraljevina na 140. mjestu, koja uostalom uopće ni nema vojsku, nego tek policiju. Pri tom, Crne Gore uopće nema na ovoj listi, iako ima vojsku.

Mađarska je na 56. mjestu, Austrija na 58., Slovačka na 60. Dosta jaku vojsku ima Rumunija, koja je na 38. mjestu, Norveška na 33., Grčka na 27. Izael je 18. na svjetskoj rang listi, Njemačka tek 16., Turska 13, a Italija na 11. mjestu. Deseto mjesto drži Brazil, Pakistan je na 9., Velika Britanija na 8., a najbolje plasirana evropska i EU zemlja je Francuska na 7. mjestu.

Na rang listi Global Firepowera Južna Koreja i Japan su na 6. i 5. mjestu. Indija je na 4., a u samom vrhu su trećeplasirana Kina, drugoplasirana Rusija i još uvijek najmoćnija vojna sila na svijetu SAD na prvom mjestu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare