Region

Srbija: Više od 200 hiljada birača danas ponovo glasa

U Srbiji će danas biti ponovljeno glasanje na 234 izborna mjesta na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kao i na 23 mjesta za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pravo da ponovo glasa na parlamentarnim izborima imat će ukupno 203.012 birača na izbornim mjestima koja se, između ostalog, nalaze i u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Pančevu, Beočinu, Loznici, Šapcu, LJuboviji i drugim gradovima, javila je ranije Republička izborna komisija.

Mandate u Skupštini Srbije za sada su osigurale samo tri stranke i koalicije – Srpska napredna stranka, koalicija Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija i lista Aleksandra Šapića, te četiri stranke nacionalnih manjina.

Najbliže pragu od tri posto su Koalicija za Kraljevinu Srbiju sa 2,63 posto osvojenih glasova, Suverenisti sa 2,32 posto i Metla sa 2,25 posto glasova.

Izbori za poslanike u vojvođanskom parlamentu bit će ponovljeni na 23 izborna mjesta jer Pokrajinska izborna komisija nije mogla utvrditi rezultate glasanja na tim biralištima, rečeno je ranije iz PIK-a.

Komisija je razmatrala rezultate glasanja i odlučila da se uklone “logičko-računske greške koje su posljedica očigledne pogreške u popunjavanju zapisnika o radu biračkih odbora”.

Konačan broj birača na biračkim mjestima na kojima se ponavlja glasanje je 25.389.

U Srbiji su 21. juna održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Na parlamentarnim izborima učestvovala je 21 izborna lista.