Politika

Srbijanski mediji uspaničeni: Zapad sprema Srbiji scenario kao pred raspad SFRJ

Priština će na svaki način pokušati da odloži i izminira nastavak dijaloga s Beogradom, možda čak i nekim novim incidentima, ali to nije njena zamisao već njenih saveznika sa Zapada koji igraju duplu igru, kao u vrijeme raspada Jugoslavije, pa jedno govore Srbiji, a drugo Albancima, upozorava advokat Goran Petronijević.

Kao što su nekad jedno pričali Slobodanu Miloševiću a drugo Zagrebu i Ljubljani, tako i sad igraju duplu igru, kaže Petronijević, komentarišući poruke koje su ovih dana stizale od zapadnih zvaničnika sa samita Brdo Brijuni i iz Brisela, gdje je visoki predstavnik Josep Borell priredio večeru za lidere regiona. Istovremeno, Albanci, uvjeren je Petronijević, rade u korist svoje štete iznošenjem maksimalističkih zahtjeva za obostrano priznanje i pominjanjem svakojakih tužbi protiv Srbije, piše Informer.

– Radujem se da oni nisu zreli ni za kakve razgovore, jer su još na nivou unutrašnjih previranja i dualizma gdje je formalno vlast u rukama novoformirane vlasti a faktički je drže veterani OVK i kriminalne grupe. Ta šizofrena situacija dovodi do toga da nisu spremni ni za kakve razgovore. Ipak, mi ne treba da odustajemo od razgovora jer njima malo treba da nas okrive. Makar Albanci odugovlačili godinama, ako mi to uradimo samo jedan dan bićemo krivci za sve – konstatuje on u emisiji „Svet sa Sputnjikom”.

Zapad igra igru sa Srbijom

Petronijević smatra da bi Srbija kao uslov svih uslova za nastavak dijaloga s Prištinom trebalo da postavi formiranje Zajednice srpskih opština, i to ne Prištini nego EU, kad već hoće da bude garant tih pregovora, ali odmah dodaje da, s obzirom na dosadašnja iskustva u sprovođenju dogovorenog, lično ne vjeruje u pregovaračku moć Unije.

Istoričar dr Miloš Ković ocjenjuje da je dobro što je Priština formalno postala smetnja za nastavak dijaloga a da je nastup srbijanske delegacije na samitu Brdo Brijuni proširio manevarski prostor Srbije.

– Spoljnopolitička pozicija Srbije se popravlja uporedo s jačanjem položaja Rusije i Kine, globalna konfiguracija se mijenja. To su dobre vijesti za nas – kaže Ković, koji se slaže da Zapad igra igru sa Srbijom, šaljući različite signale kroz nagoveštaj mogućeg povlačenja KFOR-a i ‘non papere’ za preuređenje regiona. 

On vjeruje da „non paperi” dolaze iz SAD, Njemačke ali nije isključeno i da nešto stiže sa Balkana iz, kako kaže, neformalnih centara.

Po ocjeni Petronijevića, cilj „non papera” je da se u situaciji kad su pozicije Beograda i Prištine daleke „kao nebo i zemlja” bukom u javnosti strane natjeraju da razmišljaju o nekom kompromisnom modelu.

Pružiti ruku Albancima, makar ostala u vazduhu

Umjesto raznih „non papera”, predlaže Ković, rješenje treba tražiti u formuli suštinske autonomije za Kosovo, u skladu sa Ustavom Srbije, međunarodnim pravom i rezolucijom 1244. On ističe da je važno pružiti ruku Albancima, makar ona ostala u vazduhu.

– Suštinska autonomija je zasnovana na našem Ustavu i rezoluciji 1244, to je realna pravna osnova od koje bi trebalo da krenemo u očekivanju podrške Rusije i Kine koje se, pogotovu Rusija, pozivaju na 1244. I zato bi trebalo da vodimo računa o pravnim okvirima – objašnjava Ković.

Važno je također, dodaje on, imati na umu realne međunarodne okolnosti. „U srcu mora da nas vodi kosovski zavjet ali u realnom prostoru moramo da budemo trezveni, da budemo realisti i samjerimo svoje snage, da vidimo u kakvoj smo situaciji i da u skladu s tim djelujemo”, savjetuje Ković.

On podsjeća da Pokret za odbranu KiM, u čijem je predsjedništvu i on, radi na platformi za rješenja koja će se, kako kaže, kretati upravo u tim okvirima.

– Naša ponuda je takva da će Albanci imati zaista široku autonomiju ali koja će uvijek omogućavati Srbiji da kontroliše situaciju. Takođe, rezolucija 1244 podrazumijeva povratak dovoljnog broja naše vojske i policije na Kosovo, za početak moramo da zaštitimo naše granice. Ali kada kažemo suštinska autonomija za Kosovo, to podrazumijeva suštinsku autonomiju i za srpski narod prema popisu iz 1991, a to znači ne samo ZSO nego i naše svetinje – precizira Ković, dodajući da je plan vrlo detaljan i da će uskoro biti predočen javnosti.

Sabrati dva i dva o planovima EU

Sagovornici komentarišu i namjeru EU da podstakne integraciju zemalja Zapadnog Balkana, koja je, po njima, rezultat spoznaje da se Unija neće širiti u dogledno vrijeme. Ković je uvjeren da je glavni cilj tog plana da se istisne uticaj Rusije i Kine.

– Za nas je važno da saberemo dva i dva, da razumemo da su to zemlje koje su nas bombardovale a koje i dan-danas hoće da rasparčaju Srbiju jer priznaju Kosovo, sa izuzetkom pet zemalja EU. To nije prijateljska politika. Na nama je da čuvamo teritorijalni integritet i suverenitet i pravo na samostalno donošenje odluka naše zemlje – upozorava Ković, napominjući da tu glavnu riječ ima Njemačka koja, kako kaže, vodi „konzistentnu neprijateljsku politiku prema Srbiji”.

U takvoj situaciji, sugeriše on, Srbija treba da igra na heterogenost politike zemalja EU prema Balkanu, pri čemu sama treba da ima jasan i nedvosmislen stav o rješenju kosovskog pitanja.

Po ocjeni Petronijevića, EU ne zna kud se kreće niti šta hoće, a sve je posljedica ogoljenog sukoba globalista i suverenista koji se iz SAD prelio na EU.

SAD u zabludi – ne mogu da uzjašu konja tamo gdje su sjahali

– Ako posmatrate sve antagonizme koji se javljaju unutar EU, unutar evropskih država vidite da dolazi do pregrupisavanja i sukoba upravo na liniji suverenisti – globalisti. Globalistički pogled Njemačke koji u ovom trenutku odgovara SAD, dovodi Njemačku u položaj vodeće snage. EU bi mogla i da se raspadne ukoliko se ne redefiniše jer je sve veći raskorak između interesa velikih evropskih država i vašingtonskih interesa koji im se plasiraju preko Brisela – kaže on.

Tendencija je jačanja suverenističkih država, u prvom redu Rusije i Kine, pa i Turske, ističe Petronijević i dodaje:

– Sve one jačaju mnogo brže nego što SAD mogu da vrate svoje globalističke pozicije koje uzgred neće nikad povratiti. Amerikanci su u velikoj zabludi da mogu da pojašu konja tamo gdje su sjahali. Pa taj konj je otišao pet kilometara unapred, moraju peške da ga stignu a i kad ga stignu biće u potpuno drugoj situaciji od one koju predviđaju. Zbog toga je nerazumijevanje i same EU, zbog toga i ova čitava ujdurma u regionu.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare