Vijesti

Srbijanski mediji: Zadatak novog visokog predstavnika je disciplinira političare

Kandidat za nasljednika Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), iskusni njemački političar Christian Schmidt, trebalo bi naljeto da stigne u specijalnu misiju na Balkan: da pitanje jačanja BiH, a samim tim i slabljenja RS, stavi u vrh međunarodne agende, pišu Novosti. I da se pobrine da glavnu riječ u svemu tome vodi – Berlin.

Naime, šta će biti glavni zadaci Schmidta, funkcionera Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije CDU Angele Merkel, jasno se naslućuje iz dokumenta koji su Novosti dobile iz diplomatskih krugova, a u kojem se daju ključne smjernice za njegovo djelovanje.

Od njega se, kako se navodi, prije svega, očekuje da nadgleda privrženost Dejtonskom sporazumu i da “jača istinsku stabilnost i sigurnost, političke i društveno-ekonomske reforme, kao i teritorijalni integritet BiH”. Njegov zadatak je i da disciplinuje političare iz BiH, koji koriste retoriku etničkih podjela, i posebno da spriječi blokadu zajedničkih institucija, ako treba koristeći i “bonske ovlasti”.

Prema spomenutim ovlaštenjima, koje je prije više od dvije decenije usvojilo Vijeće za provođenje mira u BiH, visoki predstavnik može da donosi amandmane na ustave RS i Federacije BiH, da donosi zakone, smjenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu…

Iako se u diplomatskim krugovima tvrdi da je imenovanje nasljednika Inzka “gotova stvar”, ova odluka podrazumijeva širok međunarodni konsenzus, prije svih SAD, EU i Rusije. Naime, visokog predstavnika formalno imenuje Vijeće za provođenje mira, a rezolucijom potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Rusija se zalaže da se OHR zatvori, pa se postavlja pitanje kako će se Kremlj odrediti kada na dnevni red i formalno dođe pitanje imenovanja Schmidta, pogotovo imajući u vidu ključne tačke njegove misije koje idu na štetu Srpske, piše beogradski list.

I Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa iz Banje Luke, kaže, za “Novosti”, da će novi visoki predstavnik djelovati u smjeru kako se dogovore velike sile u trouglu – Rusija, Njemačka i SAD.

“Ako dogovor bude samo na relaciji Berlin i Washington, bez Moskve, onda nastaje problem. Pitanje je i da li će ga Rusija podržati ili blokirati u Vijeću sigurnosti. A insistiranje na primjeni “bonskih ovlaštenja” sigurno ništa dobro neće donijeti BiH, jer institucije RS neće prihvatati nijednu odluku koja bi slabila Srpsku.

Da dolazak Schmidta znači opasnost da RS bude gurnuta na rub opstanka, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković:

“Svaki visoki predstavnik je probao isto, da provodi kurs iza kojeg stoji stožerna zemlja EU Njemačka, a to je centralizacija BiH i slabljenje RS. Niko ne može da otme ingerencije ako postoji sloga u odbrani RS, prije svega u samoj RS. I Milorad Dodik je našao način kako da i tome parira. Zakon kaže da odluka OHR mora da bude objavljena u “Službenom glasniku”, a on je naložio da se odluke koje “udaraju” na Srpsku tu ne objavljuju, pa samim tim one i ne postoje.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare