Region

Srbijanski radikali krenuli na Kosovo, pa vraćeni s granice. Nisu imali PCR test

Dan poslije incidenata na sjeveru Kosova, odnosno u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Zvečanu i Zubinom potoku – a nakon akcije interventne jedinice kososvske policije, situacija je mirna, ali i napeta.

Na Kosovo su se uputili i pripadnici desničarskog Pokreta “Levijatan”, prema riječima Pavla Bihalija, jednog od članova pokreta.

Međutim, kako Bihali ističe u video objavi koja kruži društvenim mrežama, vraćeni su s administrativnog prelaza Brnjak jer nisu imali PCR testove.

“Na sjever pokrajine Kosovo se može preći samo pješke. Sve je i dalje blokirano. Jedno upozorenje za sve koji su se osmjelili da odu na KiM. Bez PCR testa nema šanse ni da priđete”, ispričao je Bihali.

Podsjetimo, u jučerašnjim sukobima je povrijeđeno više civila, dok je Srbin koji je ranjen u sukobima policije i građana u Zvečanu stabilno i van životne opasnosti, ali i dalje u teškom stanju.

Incidenti su započeli kada su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u srijedu ujutru zatvorili više prodavnica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima, kako bi, kako su saopštili, spriječili krijumčarenje robe.

Stanovnici na sjeveru Kosova su reagovali i kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske raskrsince i ulice. Policija je u toku akcije pokušala da rastjera blokade u sjevernom dijelu Mitrovice i okupljenje građane srpske nacionalnosti suzavcima i šok bombama, a dio okupljenih građana je uzvratio kamenicama. Ubrzo je došlo i do pucnjave i upotrebe vatrenog oružja.Povezani postovi: