Region

Srbiju trese afera o umiješanosti političara u pedofiliju i podvođenje. Vučić znakovito tih: ‘To nije moj posao…‘

Srbiju potresa afera u kojoj je lokalni gradonačelnik, zastupnik u državnom parlamentu i koalicijski partner vladajuće koalicije Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, osumnjičen za podvođenje djevojčica i žena, a sve je više sumnji koje s tom aferom u vezu dovode i druge javne ličnosti.

Više javno tužilaštvo u srbijanskom gradu Jagodini pokrenulo je prošle sedmice predistražni postupak u povodu optužbi da je lokalni gradonačelnik i vođa stranke Jedinstvena Srbija iz srbijanske vladajuće koalicije, Dragan Marković Palma, učestvovao u podvođenju maloljetnih djevojčica u jednom lokalnom hotelu.

Aferu je početkom sedmice potaknula potpredsjednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, ustvrdivši kako je “podvođenje žena, djevojaka i djevojčica gotovo svakodnevnica u Jagodini, privatnom gradu Dragana Markovića Palme”, koji je predsjednik Skupštine Jagodine i koalicijski partner vladajuće koalicije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Negirajući optužbe i nazivajući ih “najgnusnijim lažima koje je ikada čuo”, Marković je najavio da će lično od tužilaštvo zatražiti istragu, što je i učinio, ali je pod pritiskom javnosti, zbog mogućeg utjecaja lokalne vlasti, istraga prebačena tužilaštvo u Kraljevu.

Marković je u međuvremenu dobio značajan prostor u medijima da se brani od optužbi i sumnji, a u Skupštini Srbije je, u direktnom TV prijenosu, ustvrdio da se protiv opozicione čelnice koja ga dovela u vezu s podvođenjem “dobrovoljno prijavilo” oko 400 žena iz Jagodine koje spremaju tužbu jer se osjećaju uvrijeđeno i oklevetano njezinim tvrdnjama o navodnom podvođenju i učešću u tzv. “bunga bunga” tulumima.

Marković je naglasio kako poslije ove afere neko mora završiti u zatvoru.

Opasno raskrinkavanje slučajeva pedofilije u Srbiji

U javnosti i medijima se, međutim, sve glasnije iskazuju sumnje o mogućem utjecaju na svjedoke, koji bi svojim izjavama i svjedočenjima mogli dovesti do pravosudnog procesa bez presedana u srbijanskoj političkoj povijesti.

Markovića je koncem prošle sedmice za podvođenje direktno optužio i vlasnik beogradskog privatnog univerziteta Megatrend, Mića Jovanović, ustvrdivši u medijima kako za to “postoje dokazi” i “jamči svojim životom da su se te stvari zaista događale”.

No, u nedjelju navečer Jovanović se u programu provladine TV Pink javno izvinio Markoviću, navodeći kako je bio ljut jer se s njim sukobio oko gradnje zgrade jednog fakulteta u Jagodini, te se ponudio biti svjedokom odbrane.

Dodatnu notu dramatičnoj razmjeni optužbi i poricanja podvođenja i pedofilije dao je u nedjelju navečer osnivač i predsjednik Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, čija je petnaestogodišnja kći bila žrtvom pedofila i ubijena je 2015. godine.

Jurić je u emisiji “Utisak nedelje” potvrdio da zna jednog političara koji se dovodi u vezu s pedofilijom, ali je odbio direktno potvrditi je li riječ o Markoviću jer želi zaštiti žrtvu i njenu porodicu.

O svom saznanju Jurić je, kako tvrdi, izvijestio i tadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića, danas ministra odbrane i bliskog suradnika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, što je Stefanović u ponedjeljak kategorički zanijekao, navodeći kako mu nije rečeno ni ime izvršitelja ni ime žrtve te ustvrdivši da bi “ognjenim mačem” vodio kampanju protiv takve osobe.

Aleksandar Vučić znakovito šuti

Otac ubijene djevojčice je, ukazujući na ozbiljnost optužbi i moguće opasnosti u raskrinkavanju slučajeva pedofilije u Srbiji, u kojima je angažirana njegova fondacija, direktno upozorio da i on sam može biti žrtvom.

“Nemam nikakvih suicidnih misli, znajte ako završim u Dunavu, nisam skočio sam”, rekao je na kraju emisije Jurić, navodeći kako redovno provjerava svoj automobil i nema problema sa zdravljem, aludirajući da se ne osjeća sigurno.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je javnost naviknuo da u čestim TV intervjuima komentira sve aktualne teme na javnoj sceni, ocijenio je da u ovom slučaju “to nije posao za političare, već za nadležne organe i institucije” poručivši da “zaštićenih nema, niti će ih biti”, te da to “svakako neće biti ni Marković, niti bilo ko drugi”, piše Hina.Povezani postovi: