Vijesti

‘Srce za djecu oboljelu od raka’ – Pokretanje projekta terapijskog jahanja

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” najavilo je, kao jednu od aktivnosti u ‘Zlatnom septembru’, pokretanje projekta terapijskog jahanja. Cilj je unapređenje života djece i mladih oboljelih i liječenih od raka.

Kako navode, dokazano je da kontakt s konjima i jahanje djeluju terapijski na djecu te u ovom slučaju mogu popraviti psiho-fizičko i socijalno zdravlje hematoonkoloških malih pacijenata, a što dugoročno može utjecati na pozitivan ishod liječenja te bolju psiho-fizičku formu tokom samog tretmana.

– Kroz tri mjeseca, koliko je planirano trajanje projekta, sa 30-oro djece ćemo kroz jahanje raditi na njihovom osnaživanju. Želimo da naši mali heroji ovim projektom odjašu u svoju bolju i sretniju budućnost. Terapijsko jahanje i bolju budućnosti naše djece podržali su Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo – naglašavaju. 

PROČITAJTE  U Sarajevu četiri osobe izgubile bitku sa koronavirusom. 80 novih slučajeva

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o dječijem raku, nizom aktivnosti u septembru pod sloganom “Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!”

– Budućnost je nešto što asocira na neizvjesnost, ali i nešto u što polažemo nade. Budućnost za djecu oboljelu od raka u trenutku uspostavljanja dijagnoze gubi obrise, zamjenjuje je nada. Ovog ‘Zlatnog septembra’ želimo zajedno s Vama graditi bolju budućnost za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice u našoj državi. Želimo da, svi zajedno, damo obrise budućnosti naših najvećih heroja i da mi budemo njihov odraz u ogledalu. Kad se probude ujutro i pogledaju se da znaju da imaju nadu u nama, podršku, ljubav. Da podržavamo njihovu hrabrost. Da nisu ostali sami u borbi svog života sa neprijateljem zvanim rak – navode iz Udruženja. 

PROČITAJTE  Postupkom Milorada Dodika svi su zgroženi: Meni je vas žao. U RS korupcija hara, koruptivnim kisikom ubija ljude

Za septembar su, kako navode, planirali mnogo aktivnosti jer ‘žele ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva, prije svega’.Povezani postovi: