Nauka

Šta ako ipak ne bude vakcine protiv koronavirusa? Ovo su nam druge opcije

Dok zemlje širom svijeta trpe posljedice restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, mnogi zvaničnici podstiču očekivanja javnosti da će biti razvijena vakcina protiv COVID-19 – ali, šta ako se to nikada ne dogodi,pita se CNN?

To bi značilo da će ljudi morati naučiti živjeti sa koronavirusom – u skladu sa preporukama stručnjaka, mjere karantina koje su trenutno na snazi bile bi oprezno ukidane i postepeno bi se vraćale neke slobode koje inače čine dio svakodnevnog života.

Međutim, testiranje na koronavirus i praćenje kontakata zaraženih također bi, na kraći vremenski rok, postali dio naših života, a u mnogim zemljama, nagli povratak na mjere samozolacije bio bi moguć u svakom trenutku.

Čak i u slučaju da budu razvijeni lijekovi, bez vakcine nećemo moći spriječiti ponavljanje epidemija.

“Postoje virusi protiv kojih još nemamo vakcine. Ne možemo načiniti apsolutnu pretpostavku o tome da će se vakcina uopće pojaviti, ili da će, ako se pojavi, proći sve testove efikasnosti i sigurnosti”, kaže za CNN David Nabaro sa londonskog Imperial Collegea, koji je također specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije za pitanje koronavirusa.

Zato, društvo mora biti spremno da se neprestano brani od koronavirusa, ali i za nastavak društvenog i privrednog života, tvrdi ovaj ekspert.

Ipak, većina stručnjaka uvjerena je u to da će vakcine protiv COVID-19 biti, dijelom i zato što taj virus ne mutira brzo, a neki očekuju da ona bude razvijena za godinu do godinu i po dana, iako u tako kratkom roku do sada nije razvijena nijedna vakcina.

Čak i ako vakcine nikada ne bude, to ne bi bio prvi takav slučaj, ističe CNN, podsjećajući da, naprimjer, čovječanstvo gotovo četiri decenije čeka na vakcinu protiv virusa HIV.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare