Svijet

Šta bi značila ukrajinska neutralnost? Mogući put do mira, ali ne i lagan

Perspektiva ukrajinske neutralnosti iznesena je kao mogući uvjet kojim bi se utabao put mirovnom sporazumu i prekidu ruske invazije na susjednu zemlju.

Ali što bi to značilo? Ambicije Ukrajine da se priključi NATO-u, upisane u njen ustav od 2019. godine, bile su velike, ali se to nikada neće dogoditi, prenosi Sky News.

Vojni savez nikada nije postavio Ukrajinu na čvrst put prema članstvu, unatoč onom što bi ruski predsjednik Vladimir Putin ili ukrajinski zvaničnici mogli tvrditi.

NATO zahtijeva od budućih članica da riješe sve teritorijalne sporove, stoga bi sporna ukrajinska regija Donbas onemogućila trenutno pristupanje.

Ipak, izgledi da se Ukrajina priključi NATO-u, koliko god daleki, bili su anatema za Putina i dovoljan razlog u njegovim očima da opravda invaziju.

Primjeri neutralnih država uključuju Irsku, Švicarsku, Austriju, Finsku i Švedsku. Prema međunarodnom pravu, neutralnost zabranjuje državama da se miješaju u sukobe ili teritorijalne sporove.

Ako bi Ukrajina prihvatila neutralnost, i dalje bi zahtijevala sigurnosne garancije, premda više ne od NATO-a. Ta bi garancija mogla proizaći iz posebnih sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britjanijom ili Francuskom, ali malo je vjerojatno da bi Moskva to prihvatila osim ako Rusija također nije imenovani garant. I kako bi to funkcioniralo, u sadašnjoj klimi?

To je mogući put do mira, ali ne i jednostavan, zaključuje Sky News u analizi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare