Šta Čamparina ostavka znači za Vladu FBiH? SDA će ga morati trpjeti

2568

Politički potres koji je izazvao Aljoša Čampara ostavkom na mjesto u Predsjedništvu SDA svoje posljedice ostavit će, sigurno je, na nekoliko razina političkog djelovanja SDA.

Klimavo u Skupštini KS

Prvi nivo o kojem se najviše govori jeste onaj u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje se očekuje da će Čampara podržati smjenu aktuelne Vlade koju vodi SDA zajedno sa SBB-om i DF-om.

Čampara je to već i najavio prije same ostavke.

“Ako ovako nastave raditi, naravno da ću glasati za njihovu smjenu”, rekao je Čampara na TVSA.

S tim se pomirio i sam Bakir Izetbegović, što je priznao gostujući u Pressingu na N1.

No, posebna je priča u Vladi Federacije BiH, gdje je Čampara ministar unutrašnjih poslova.

Naime, situacija i prije Čamparine ostavke, spletom okolnosti, nije izgledala najbolje za SDA.

Prilikom formiranja vlasti, SDA je imala premijera i šest ministara. Sad SDA ima premijera i 4 ministra.

Salko Bukvarević, koji je obavljao dužnost ministra za boračka pitanja je umro, Elvira Dilberović, bivša ministrica obrazovanja je imenovana za ambasadoricu.

Dakle, SDA ima 5 glasova u Vladi FBiH.

Pored SDA, vlast čine i HDZ i SBB.

HDZ ima šest ministara, a SBB četiri.

Rizičan scenario

Ukoliko, dakle, SDA izbaci Čamparu iz stranke logičan potez bio bi i njegova smjena s ministarske funkcije, posebno s obzirom na to da imenovanje nove Vlade FBiH nije ni na vidiku.

S ministarske funkcije ga mora smijeniti premijer Fadil Novalić, a to mora potvrditi Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Bio bi to politički riskantan potez jer je pitanje da li bi SDA imala dovoljan broj ruku za imenovanje Čamparinog zamjenika, a ostali bi u vladi s tri ministra i premijerom. Time bi i broj Bošnjaka u Vladi sveli na mizernu brojku.

Ako Čampara, pak, ostane u Vladi onda SDA mora računati s tim da on ne mora ili ne želi glasati onako kako SDA traži, što ih opet dovodi u nezgodan položaj.

Ako se uzme u obzir da je SBB u vlasti, kako to kaže Fahrudin Radončić, samo dok ne dođe zamjena, jasno je da SDA u Vladi nema partnera. Jer, s HDZ-om im već dugo ne ide.