Šta će biti s izolatorijem na Bjelavama? KCUS odbio doći na sastanak, Gavrankapetanović: To nije realno ni pametno

3222

Privremeni izolatorij u Studentskom domu Bjelave skoro pa je spreman da primi prve pacijente.

Kako nam je izvijestila Vlada Kantona Sarajevo, sve je pripremljeno, oprema, kao i sva druga logistika je tu. Međutim, sve veći problem predstavlja kadar.

Poznato je da je Vlada KS izolatorij na Bjelavama formirala navrat nanos nakon ogromnog pritiska Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, koja je insistirala na novom prostoru jer su Podhrastovi puni.

Prema zamisli direktorice Izetbegović brigu o tom izolatoriji treba preuzeti Vlada KS, tačnije Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Zbog svega što se dešava, kako saznaje Raport, jučer je održan sastanak rukovodilaca zdravstvenih ustanova u KS kako bi se napravio dogovor o tome koliko će koja ustanova dati kadrova na raspolaganje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih ustanova – osim KCUS-a. Zašto se niko nije odazvao nije poznato, ali je takav potez nejasan s obzirom na to da je upravo direktorici Izetbegović najviše stalo da se Bjelave konačno otvore za covid pacijente.

Uglavnom, zbog nedolaska nekoga s KCUS-a nije nikakav dogovor ni pao. Prema našim saznanjima, Opća bolnica ponudila je određen broj kadrova, dok su druge ustanove bile rezervisane tvrdeći da nemaju viška ljudi koje bi mogli poslati na Bjelave.

Kontaktirali smo direktora Opće bolnice dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Potvrdio je naše informacije.

“Tačno je da nije bio niko s KCUS-a na tom sastanaku. Nas je predstavljao dr. Sead Željo. Mi ćemo participirati, zajedno s drugim ustanovama. Međutim, niko još ništa nije konkretno ponudio jer nije bio niko s KCUS-a”, kaže Gavrankapetanović.

Gavrankapetanović: Prvo iskoristiti bolničke kapacitete

On ističe da je stava da prvo treba iskoristiti 1.000 praznih postelja KCUS-a kao i Vaskularnu hirurgiju.

“Ta klinika je tri godine zaključana i od prije dva dana se u nju preseljava pulmologija. Smatram da Studentske domove sada pretvarati u Covid bolnicu nije realno ni pametno pored toliko slobodnih bolničkih kapaciteta”, kaže Gavrankapetanović.

Upitan kako će i kada onda Bjelave biti otvorene kada kadrova koji bi tu radili, on kaže:

“Odveć je to ozbiljna stvar i Krizni štab će kazati kojim putem dalje. Mi smo dio sistema, učestvujemo, diskutujemo ali i mislimo”, zaključio je Gavrankapetanović u izjavi za Raport.