Politika

Šta će biti s novcem za Izbore: Dom naroda PSBiH sutra na hitnoj sjednici o osiguranju sredstava za finansiranje izbornog procesa

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na hitnoj sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda navode da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja 2022. godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, najkasnije do 19. maja 2022. godine trebalo je osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora. Međutim, taj rok je istekao jer je Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o izdvajanju novca za finansiranje Općih izbora u BiH.

Protiv su bili ministri HDZ-a na čelu sa ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom. Ministri iz SDA i DF-a bili su za. Podršku su dali čak i ministri SNSD-a.

“Finansijska sredstva su već sada neophodna kako bi Centralna izborna komisija BiH nesmetano provodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti. Neosiguravanje sredstava u zakonom propisanom roku već je proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK BiH o poništenju već provedenih postupaka javnih nabavki, potom slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da, kao uvijek do sada, angažiramo dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH”, saopćeno je tim povodom iz CIK-a.

Stoga su iz Kluba bošnjačkog naroda predložili da Dom naroda na hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Također, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, pristusvuje i predsjednik CIK-a BiH.

“O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke – naveli su iz Kluba bošnjačkog naroda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare